Svobodni video v Kamniku

Kulturna ali glasbena novica
19. 4. 2022 - 15.10

Pozdravljeni v Kulturnih novicah, v katerih tudi danes ostajamo na kamniški sceni. Festival svobodne videoprodukcije, krajše FSVP, ki ga že deveto leto ob podpori Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti organizira Mladinski center Kotlovnica Kamnik, do 8. maja zbira prijave videodel. Razpis je namenjen vsem neodvisnim produkcijskim skupinam ali posameznikom ne glede na žanr, stopnjo znanja ali budget.

Izbrana videodela in filmi bodo predstavljeni junija na festivalskem delu. Kako poteka enodnevni festival, nam pove Matic Strle, član organizacijskega odbora festivala.

izjava

Žirija bo kot vsako leto pregledala vsa prispela dela; kot pove Strle, pri izboru niso strogi. O tem pričajo tudi številke: lani so predvajali 46 od 56 prejetih del. Tudi vsebinske sklope festivala vsako leto prilagodijo prijavljenim filmom. Lani so jih razporedili v sklope dokumentarnega, igranega, eksperimentalnega, animiranega, aktivističnega ter glasbenega in performativnega videa. Tudi izbor nagrajencev ni omejen s pravili ali natančnejšimi usmeritvami.

izjava

Kot pove Strle, kvaliteta prijavljenih filmov z leti narašča, se pa v naboru vsakič pokaže tudi prevladujoč duh časa. Tega lahko okusite v trailerju, ki ga organizatorji pripravijo vsako leto in poskusijo vanj vključiti čim več filmov produkcije prejšnjega leta. Ogledate si jih lahko na spletni strani Kotlovnice Kamnik.

Pogovarjali smo se tudi z nekaterimi lanskimi nagrajenci. Jerca Oblak je priznanje Zlate ribice, kakor se imenuje nagrada FSVP, prejela za eksperimentalni film Kajenje ubija. Z videom se je začela ukvarjati ob študiju na ALUO. Študirala je slikarstvo, nato pa video in nove medije, pri čemer jo je vse bolj privlačila animacija. Kakšen film je poslala na festival, pove sama.

izjava

Gašper Markun je bil v sorežiji z Renatom Švarom z Zlato ribico nagrajen za precej drugačen film.

izjava

Kljub formalni in tematski raznolikosti njunih filmov pa se Markun in Oblak strinjata, da festival ustvarja pregled neodvisne videoprodukcije, ki ustvarjalce spodbuja in motivira za nadaljnje delo. Oblak izpostavi tudi vidik mreženja in druženja.

izjava

FSVP se je s skoraj desetletjem delovanja že dobro uveljavil, nagrade pa imajo vse večjo težo. Film Oblak je bil tako po festivalu predvajan na še nekaj spletnih festivalih, predstavljen pa bo tudi na Festivalu neodvisnega filma v Slovenski kinoteki. Tudi Švarova in Markunova pot se s predvajanjem v Kamniku ni zaključila.

izjava

Zgoščen pregled neodvisne videoprodukcije in spodbujanje nadaljnjih projekcij izbranih filmov kot dodano vrednost festivala poudarja tudi Rok Kosec, vodja mladinskih programov in soorganizator Kamfesta, ki FSVP umesti v kontekst kamniške kulturniške scene.

izjava

Svoje videostvaritve lahko na festival prijavite do 8. maja. Več informacij o festivalu in razpisu pa je dostopnih na spletni strani kotlovnica.si.

 

Kulturne novice je pripravila Iva.

 

*** *** ***

Naslovna ilustracija - Lenart.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.