Teden knjig in akademije

Kulturna ali glasbena novica
18. 4. 2016 - 14.10

Slovenski dnevi knjige, festival, katerega enaindvajseto izdajo so že v petek aktivirali v štajerskih manjših in večjih mestih z Mariborom na čelu, so danes zagnali tudi v Ljubljani. Osrednje prizorišče je oder nasproti Mestne hiše, kjer se bo poleg dogodkov, povezanih s knjigami, zbirala humanitarno naravnana pomoč kosovskim beguncem. Oder je iz odpadnih materialov oblikoval Ilir Halili, prosilec za azil v Sloveniji in član kulturno-ekološkega društva Smetumet. Programska ekipa Društva slovenskih pisateljev, ki dneve knjige organizira skupaj z lokalnimi skupnostmi tudi po partnerskih mestih, si je omislila, kako knjige pripeljali do kar se da največ publike. Kako bodo to naredili v teh parih dneh festivala, katerega zadnje dejanje bo v petek, 22. aprila, članica programske skupine Dijana Matković:

Izjava

Tudi letos se bodo dnevi knjige končali z nočjo, kajti po zaključku v petek bo sledila sobotna manifestacija Noč knjige, ki jo ob svetovnem dnevu knjige organizira založba Sanje. V okviru dogodka bo v zaklonišču pod Argentinskim parkom potekal tudi poklon preminulemu Alešu Debeljaku.

Slovenija naj bi po tem festivalu morda postala bogatejša za kakšnega bralca, saj bo del programa namenjen tudi tistim, ki ne preberejo niti ene same knjige. Zanimalo nas je še, kje se bodo dogajali dnevi knjige kot tudi zakaj je ta ljubljanski del manifestacije podnaslovljen »Podzemlje – kjer odmeva, kar smo zamolčali«?

Izjava

 

Okroglo sedemdeseto obletnico ta teden praznuje Akademija za gledališče, radio, film in televizijo. V Tednu akademije, ki se začne danes ob 18-ih na Trubarjevi ulici 3 z otvoritvami dveh razstav v prostorih AGRFT-ja, se bodo s ciljem ozaveščanja njihove široke palete delovanja zvrstili različni umetniški dogodki na različnih prizoriščih. Zavezani tradiciji in mladosti je prva razstava avtorice Simone Ješelnik, s katero nam bo prikazala prečni prerez Akademije. Sledila ji bo razstava Zgodbe teles in prostorov, ki tematizira oblikovanje scene in kostumov, pripravili pa so jo študenti Scenskega oblikovanja. Več Darja Markoja, predstavnica za stike z javnostmi AGRFT.

 

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.