Telo, Iskalci grala, film..

Kulturna ali glasbena novica
4. 6. 2012 - 14.00

Od današnjega dne je spet na voljo leta 2004 založena knjiga Iskalci grala – Poskus oživljanja nemške manjšine avtorice Alenke Auersperger. Leta 2005 sta August Gril in Doris Debenjak namreč zahtevala prepoved prodaje in izdajanja dela, ker naj bi v knjigi brez njunega dovoljenja objavili odlomke njunih osebnih pisem. Okrožno sodišče je leta 2005 njuni zahtevi ugodilo, avtorici pa ob morebitni kršitvi prepovedi naložilo denarno kazen. Ustavno sodišče je nedavno tožbo razveljavilo in knjiga je tako spet na prodajnih policah. V delu lahko beremo o problematiki nemške manjšine, predvsem kočevskih Nemcev, pred drugo svetovno vojno vse do današnjih dni.

 ***

V Galeriji ŠKUC pa se bo danes ob 20. uri zgodila otvoritev likovne razstave Tanje Ostojić: Telo, politika, agens. Umetnico smo povprašali o tem kako, da gre za prvo večjo samostojno razstavo nedaleč stran rojene avtorice v tej regiji. Zanimalo nas je tudi, s kakšnimi deli in mediji se bomo srečali na razstavi in kako si umetnica sama predstavlja telo.

 ***

Današnji dan pa bo tudi filmsko obarvan. V Slovenski kinoteki se bo ob 19ih začela projekcija filmov v počastitev spomina na režiserja in igralca Petra Zlobca. V galeriji Photon se bo ob 20. uri v okviru evropske turneje odvil avdiovizualni performans Alexa Nathansona & Dylana Neelyja: What a Nice Time We Had Here. Z avtorskim programom za predvajanje videa in animacije bosta s pomočjo senzorja v živo zajemala iz performansa, s katerim bosta ustvarjala glasbo. Projekt raziskuje nostalgijo, sanje in željo po družbeni in politični akciji. Medtem pa v Trbovljah že nastaja nov plesni film, pod režisersko taktirko Saša Podgorška in koreografa Iztoka Kovača v produkciji zavoda En-Knap Group, z delovnim naslovom Vašhava. Film naj bi vsebinsko zaključil petnajstletno odslikavo nekega industrijskega obdobja, ki je zaznamovalo trboveljsko dolino.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.