Tiho Sotočje

Kulturna ali glasbena novica
14. 7. 2022 - 15.10

Lepo pozdravljeni v sredinih Kulturnih novicah. Tridesetega  junija je občinski svet Občine Tolmin sprejel sklep, ki v letu 2023 iz festivalskega območja izvzema Sotočje – plažo med strugama Tolminke in Soče, ki je najprepoznavnejša lokacija tolminskih festivalov, kot so Sajeta, Punk Rock Holiday, Butik in Overjam. Sklep, ki ga je sprejel komajda sklepčen svet – na seji je bilo prisotnih zgolj sedem od dvaindvajsetih svetnikov – je organizatorje festivalov presenetil.

Sotočje je bilo do letošnjega leta v času festivalov zaradi zagotavljanja varnosti velikega števila festivalskih turistov zaprto za domače prebivalce in nefestivalske turiste. Občina obenem upošteva interese lokalnih turističnih ponudnikov, ki se počutijo prikrajšane za finančne prilive, ki jih omogoča bližina Sotočja. A so organizatorji festivala že letos pozimi z občino dosegli kompromisen dogovor – letos bodo tolminski festivali prost dostop do Sotočja omogočali od šeste do osemnajste ure.

Sklep o pogojih za organizacijo in izvedbo festivalov ob Sotočju v letu 2023, ki Sotočje izključuje iz festivalskega območja, je bil sprejet kljub doseženemu kompromisu. Razlogi za sprejetje sklepa pa niso vezani zgolj na zagotavljanje prostega dostopa do Sotočja domačinom in turistom, ki obvodnega območja do letošnjega leta v času večine festivalov niso mogli obiskovati. Občina Tolmin je že lansko leto vzpostavila Delovno skupino za oblikovanje smernic razvoja Sotočja, ki jo sestavljajo občinski funkcionarji, predstavniki turizma, krajevne skupnosti in zunanji svetovalec za turizem Janko Humar. Slednji je vodil tudi ločeno strokovno skupino, ki je iskala rešitve za prenovo nekdanjega hotela Paradiso, ki se nahaja v neposredni bližini Sotočja. Iz poročil delovne skupine za razvoj Sotočja je mogoče razbrati, da dolgoročni načrti za razvoj turizma na območju Sotočja in širšem tolminskem območju festivalom v dosedanji obliki niso naklonjeni. Skupina namreč predlaga, da se na mestu nekdanjega hotela Paradiso vzpostavi izobraževalno-kompetenčni center za outdoor športe in trajnostni turizem, ki bo vključeval hotel in prireditveni center.

Projekt izobraževalno-kompetenčnega centra cilja na privabljanje drugačnih turistov. Več članov delovne skupine namreč ni naklonjenih festivalskemu turizmu, ki naj bi privabljal nizkocenovne turiste, ki se drži zgolj festivalskega območja in ne koristi lokalnim turističnim ponudnikom. Smernice za razvoj tolminskega turizma pa predvidevajo privabljanje mirnejših, premožnejših in za lokalno kulinariko, še posebej sir in vino zainteresiranih turistov. Ti se bodo v novem centru lahko izurili za gorske in kolesarske vodnike ter vodnike za kajake in rafting. Janez Leban, organizator festivala Sajeta, ki bo v prihodnjem letu morda ostal brez prizorišča, meni, da so občinski načrti nerealistični, kritičen pa je tudi do vključevanja festivalskih organizatorjev v njihovo pripravo.

Izjava

Organizatorji tolminskih festivalov vidijo vzgibe za izključitev Sotočja iz festivalskega območja v zadnjih epidemičnih letih. Državne subvencije v obliki turističnih bonov so dale zagon tolminskemu turizmu – nastanitvene kapacitete so bile v letu 2020 zapolnjene kljub odsotnosti festivalskega dogajanja. Nekateri od članov delovne skupine tako vidijo možnosti razvoja tolminskega turizma, ki ne bi bil odvisen od festivalske sezone. Organizator festivala Punk Rock Holiday, Andrej Sevšek, pa vidi možnosti oblikovanja butičnega turizma na območju Tolmina kot spekulacijo, ki temelji na subvencioniranem uspehu zadnjih epidemičnih let. 

Izjava

Ankete kažejo, da je tolminsko prebivalstvo festivalom v veliki večini naklonjeno. V spletni anketi Posoškega razvojnega centra se je proti festivalom nedvoumno opredelilo zgolj devet  odstotkov anketirancev. Anketa, ki jo je pripravila Fakulteta za uporabne študije, pa pokaže še, da prebivalci Tolmina festivalsko sezono vidijo kot dejavnik, ki pozitivno vpliva na stanje tolminskega gospodarstva. Andrej Težak, organizator festivala Overjam, poudarja, da festivali koristijo lokalnim turističnim ponudnikom. V času festivalov so nastanitvene kapacitete v Tolminu polne, poleg tega pa obiskovalci festivalov po njegovih izkušnjah posegajo tudi po širši turistični ponudbi – veliko se jih odloči za najem koles in rafting. Janko Humar  pa ima kot strokovnjak za turizem drugačno mnenje. Meni, da festivali privabljajo turiste nizkocenovne kategorije, ki ne koristijo Tolminu – turistične kapacitete bi lahko bile zapolnjene tudi z nefestivalskimi turisti. Poudarja pa tudi, da je največja težava festivalov hrup, ki onemogoča razvitje zelenega turizma v okolici Sotočja.

Izjava

Sevšek se ne strinja s Humarjevo trditvijo, da obiskovalci festivala predstavljajo nizkocenovno kategorijo turistov. Razlog, da so festivali skozi leta postajali vse bolj samozadostni, so bile pritožbe obiskovalcev in domačinov.  Lastno kulinarično ponudbo so festivali razširjali zaradi pritožb obiskovalcev nad pomanjkljivo ponudbo v Tolminu. Lastne nastanitvene kapacitete znotraj festivalskega območja pa so vzpodbudile pritožbe domačinov, ki so jih motile gruče festivalskih turistov. Obenem Sevšek poudarja, da nefestivalski turisti v Tolmin prihajajo za bistveno krajši čas od festivalskih gostov. Razlog za to je bližina Bovca, ki je že uveljavljeno turistično središče severozahodne Slovenije.

Izjava

Na trideseti seji občinskega sveta Občine Tolmin je bila ustanovljena tudi Delovna skupina za monitoring festivalov, ki bo preverjala uspešnost delno odprtega Sotočja. Jeseni bo delovna skupina ocenila možnosti ohranitve delno odprtega Sotočja. Organizatorji festivala pozdravljajo ustanovitev nove delovne skupine, vendar jih moti, da je občina Sotočje izključila iz festivalskega območja že pred praktičnim preizkusom letošnjega modela izvedbe. Obenem so razočarani, da se s sklicevanjem na želje domačinov po odprtem Sotočju festivale v celoti izključuje iz območja, ki bo v prihodnjih letih namenjeno zgolj butičnemu športnemu turizmu.

Če bi imel denar, bi na festivale šel Tibor.

foto: RŠ

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.