Tiskovka, ki je ni bilo

Kulturna ali glasbena novica
17. 1. 2019 - 15.10

Današnje Kulturne novice začenjamo z malenkost nekulturno noto iz ozadja. Slovensko mladinsko gledališče se je ostro odzvalo na ponedeljkovo izjavo s strani Strokovne komisije za uprizoritvene umetnosti Ministrstva za kulturo, v kateri po njihovih besedah: »Slovensko mladinsko gledališče vztraja na poti brisanja mej med gledališčem (kot umetnostjo) in dnevno političnim [sic!] ‘odrom’ resničnosti, s čimer – skladno z že lani zapisanim mnenjem strokovne komisije – jemlje umetnosti pozicijo in kvaliteto umetnosti ter jo spreminja v (precej) neučinkovit politični pamflet.«

Ustaljena praksa blatenja s fokusiranjem na blatenje repertoarja ter vodstva Slovenskega mladinskega gledališča in metanje zrelih paradižnikov v pravico do svobodnega umetniškega ustvarjanja uveljavljenih ali še neuveljavljenih slovenskih in tujih umetnikov, če malo prosto povzamemo stališče gledališča, je pripeljalo do protestne tiskovne konference, ki naj bi se odvila danes ob enajsti uri v dvorani Nove pošte.

Na konferenci naj bi se vodstvo gledališča z dokazljivimi protiargumenti postavilo proti neutemeljenim (ne)resnicam in s tem dokazalo ranljivost ter krhkost izjav strokovne komisije Ministrstva za kulturo za uprizoritvene umetnosti. Napovedano konferenco pa je Slovensko mladinsko gledališče včeraj zvečer preklicalo.

Zakaj naj bi do konference sploh prišlo in kakšen je širši kontekst obravnavane problematike, nam razloži umetniški vodja gledališča Goran Injac.

Izjava

Injac izrazi ogorčenost nad (ne)strokovnimi kriteriji komisije za uprizoritvene umetnosti na ministrstvu.

Izjava

Pojavi se vprašanje, ali Ministrstvo za kulturo lahko posega v delovanje in repertoar javne institucije.

Izjava

Včeraj zvečer je Slovensko mladinsko gledališče, kot rečeno, preklicalo v ponedeljek najavljeno protestno tiskovno konferenco, ker je minister za kulturo Dejan Prešiček ponudil možnost dialoga. Kako to gesto razume gledališče, spet pojasni Injac.

Izjava

Za konec nam je Injac pojasnil, da naj bi bili edina institucija, ki lahko opozori in reagira na nastalo situacijo ter problematične kriterije odločanja Ministrstva za kulturo.

Izjava

V stik smo stopili tudi z Ministrstvo za kulturo, vendar nam za današnje Kulturne novice niso zagotovili nobene izjave, ki bi pojasnila ali njihov odklonilni odnos do Slovenskega mladinskega gledališča ali odločitev ministra za kulturo, da z gledališčem poskuša vzpostaviti dialog.

Čeprav protestnost geste z odpovedjo tiskovne konference sicer izgubi svoj naboj, pa vseeno odpira vrata za nove diskusije javnega interesa v kulturnem sektorju, ki pa vsekakor ne zadevajo zgolj te institucije. S tem edino večje institucionalizirano gledališče z jasnim političnim angažmajem pri nas še vedno ne pristaja na neargumentirano ožanje sredstev za kulturo s strani ministrstva.

 

Današnje Kulturne novice sta pripravili vajenka Petra in Valentina.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

drkoslav injac je ogocen ,ker ima samo on in ostali 24 urni nategovalci /predstava ki traja 24 ur je mega nateg& pravico irazati mnenje in kritiko,
in ne ne gre, da bi kdo dvomil v vrhuskost 24 urne onanije , ki je razprodana malomescanskim hohstaplerjem.. Napuh in malomescanstvo injca in mihelica nimata meja, nastopajo s pozicije avtoritete, natanko enaka sta kot druga stran istega kovanca, po katerem pljuvata, urinirata in serjeta, . Slinavost injca tudi ne preseneca, cudno je le, ne trdi, da ga skusajo sjebati zbog toga jer srbin, ko to tamo kalimeri Injac i ja bi sine ali me ne daju pare...
skratka bedni odziv v stilu kastrirane macke, ki so ji stopili na rep... mijav mihelic injac... mijav

ne da se mi popravljat napak...

Übermensch - samo tokrat puta made in srbija ne deutscland...samo oni,prevod, on in mihelic lahko , ja malo morgen injac, vidva staslabica polna napuha skrita v varnost institucije,,, vse v stilu ostarele bg pesmice/ mali covek zeli preko crte...
in ko je kot injac preprican, da je preko, se pojavi crta/ tovrstna omejenost kot jo izkazujejo stalisca samo jaz skrit v mi, so bistvo problema slo kulturnega gnojisca in ne njegova resitev..

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.