Tri desetletja projekta NUK 2

Kulturna ali glasbena novica
23. 9. 2020 - 15.10

Projekt izgradnje druge narodne univerzitetne knjižnice, krajše NUK 2, v Ljubljani poteka že več kot tri desetletja. Že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je v NUK pojavila potreba po dodatnem arhivskem in študijskem prostoru. Iz tega razloga so leta 1987 sprejeli prvi zakon o gradnji NUK 2, dve leti zatem pa je bil razpisan prvi natečaj, na katerem je bila sprejeta rešitev arhitekta Marka Mušiča. Sledila sta osamosvojitev in devetnajstletno zanemarjanje projekta. Priprave na gradnjo so se začele v letu 2008, a so bile kasneje ustavljene, Ministrstvo za kulturo pa je leta 2011 zahtevalo novo arhitekturno rešitev. Po mnenju takratnega direktorja direktorata za investicije na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mitje Valiča je bila Mušičeva rešitev po več kot dvajsetih letih, citiramo, “arhitekturno, oblikovno, vsebinsko in funkcionalno vprašljiva”, konec citata. Novi rešitvi so takrat nasprotovali na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti, kjer so trdili, da je projekt arhitekturno še zmerom ustrezen in da bi priprava novega projekta pomenila izgubo tridesetih milijonov evrov, vloženih v Mušičev projekt.

Nazadnje je obveljal predlog ministrstva. Leta 2012 je bil izveden nov arhitekturni natečaj, na katerem je bil izbran projekt biroja Bevk Perović. Od takrat do letošnjega leta so stvari ponovno stale na mestu. Stvari so se ponovno pomaknile naprej z letošnjim letom. Šestega maja je Agencija za okolje sprejela odločitev, po kateri investitor projekta NUK 2 ne potrebuje okoljevarstvenega soglasja, kar v praksi pomeni začetek uresničevanja dejanskih projektov. Druga spodbudna novica je prišla z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki je projekt NUK 2 na podlagi interventnega zakona za zagon gospodarstva po epidemiji vključilo na seznam pomembnih naložb. Kot so zapisali na ministrstvu, to pomeni, da bi projekt NUK 2 lahko bil zaključen do leta 2024. A ob tem na ministrstvu dodajajo, da je za realizacijo treba upoštevati pogoj, citiramo, “da bo državi uspelo zagotoviti finančne vire za nemoteno nadaljevanje in realizacijo projekta”, konec citata.

Trenutno stanje projekta in možnost zagotovitve potrebnih finančnih virov je opisal trenutni ravnatelj NUK in karierni knjižničar Viljem Leban.

Izjava

Namen NUK 2 je  bil izvorno zagotoviti dovoljšen arhivski in študijski prostor ter modernizirati knjižnico. Kako se bo NUK 2 razlikoval od stare knjižnice in kako bo popravljal pomanjkljivosti NUK-a, pove Leban.

Izjava

Nova knjižnica bo tako služila predvsem študijskim potrebam. Zagotovila bo moderne prostore za individualno in skupno učenje, medtem ko bodo arhivski prostori ostali na trenutnih lokacijah, pove Leban.

Izjava

Trenutni projekt NUK 2 torej ne vključuje prostora za skladiščenje gradiva. Kaj so razlogi za spremembo načrtov, pove Leban.

Izjava

Slovenski oblastniki so v več kot tridesetletni zgodovini projekta torej močno spremenili mnenje o tem, kakšno knjižnico potrebujemo. Namesto nacionalne knjižnice s sodobnim arhivom bo Slovenija naposled dobila sodobno univerzitetno knjižnico s prosto dostopnim knjižnim gradivom.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.