Tribuna s sporno novo odgovorno urednico?

Kulturna ali glasbena novica

Danes se je sestal programski svet časopisa Tribuna, ki deluje kot stalna dejavnost ŠOU v Ljubljani, z namenom predložitve kandidata za glavnega in odgovornega urednika časopisa v imenovanje Predsedstvu ŠOU, kar veleva 12. člen Pravilnika o delovanju stalne dejavnosti Tribuna. Seja Programskega sveta je trajala štiri ure in se iztekla z dajanjem večinske podpore kandidatki Ani Pavlič. Včeraj so sodelavci Tribune sicer podprli kandidata Aleša Mendiževca, ki je pri Tribuni vse do danes tudi sodeloval. Za Ano Pavlič so glasovali predstavnik Zavoda Študentska založba, lani preimenovanega v Založbo Beletrina, Aleš Šteger, predstavnik zaposlenih na ŠOU v Ljubljani, Damjan Vinko in predstavnik zainteresirane javnosti, ki ga na predlog ostalih članov programskega sveta imenuje Predsedstvo ŠOU v Ljubljani, Klemen Balanč, sicer minister za socialo in zdravstvo v prešnjem Predsedstvu ŠOU in predstavnik ŠOU v Ljubljani v Študentski organizaciji Slovenija. Proti sta glasovali predstavnica in odgovorna urednica Radia Študent, Martina Dervarič, in trenutna odgovorna urednica Tribune, Jasmina Šepetavc, ki nam je situacijo podrobneje razložila:

* Izjava se nahaja v posnetku

Zakaj kandidatka ni dobila podpore sodelavcev?

* Izjava se nahaja v posnetku

Poklicali smo tudi Aleša Štegra in Damjana Vinka, višjega svetovalca na ŠOU v LJ, da bi nam razložila svojo odločitev, ki nasprotuje mnenju uredniškega odbora. 9. člen omenjenega Pravilnika namreč veleva, da glavnega in odgovornega urednika imenuje Predsedstvo ŠOU na predlog programskega sveta in po predhodni pridobitvi mnenja uredniškega odbora. Medtem ko Šteger do dokončnega imenovanja novega odgovornega urednika ne daje izjav, pa Vinko takole pojasnjuje svojo odločitev.

* Izjava se nahaja v posnetku

Vinka smo vprašali tudi, kako si sploh predstavlja delovanje medija, katerega odgovornega urednika ne podpira širši zbor sodelavcev in ali ne pri tem za poseg v samo delovanje medija in tudi kršenje omenjenega 9. člena.

* Izjava se nahaja v posnetku

Vinko tudi ne vidi problema v tem, da izbrana kandidatka ni sodelavka časopisa in da je zbor sodelavcev časopisa ter uredniški odbor ni podprl tudi zaradi nepoznavanja samega delovanja časopisa Tribuna.

* Izjava se nahaja v posnetku

Kandidatka Ana Pavlič namreč v svoji programski zasnovi načrtuje približevanje časopisa vsem študentom in študentkam. Glede na to, da je Tribuna v resnih finančnih težavah, kar tudi Vinko vidi kot temeljni problem pri nadaljnjem delovanju časopisa, pa se postavlja vprašanje, ali potemtakem izbira usmeritve časopisa, ki naj bi se približala vsem študentom in študentkam ter ne bi bila hermetično zaprt medij - dasiravno ne vemo, kaj naj bi ta hermetičnost sploh pomenila - in ki naj bi delovala predvsem preko spleta, pomeni tudi reševanje finančnih težav. Bo vsebinska in medijska preusmeritev časopisa, če bo do nje prišlo, tudi vplivala na večji delež finančne pogače ŠOU v Ljubljani, oziroma z drugimi besedami, kakšno vzročno povezavo med vsebino in financami s strani ŠOU vidi Vinko, višji samstojni svetovalec ŠOU v Ljubljani?

* Izjava se nahaja v posnetku

Programski svet časopisa Tribuna se je danes še dogovoril, da se bo sestal čez en mesec in razpravljal o nastali situaciji, ki jo lahko interpretiramo tudi kot resen poseg v nadaljnje delovanje časopisa Tribuna in nadaljevanje šouvskega nerazumevanja vsebin in medijev, ki delujejo pod njegovim okriljem.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Slabo. Res slabo.

tribuna is not djed, she's just resting.

..jebem jim mater, dejte jh fuknt, drgač pridemo od zunej!!!

Tribuna je nepremagljiva vsaj v smislu ideje, ki stoji za njo in to je ideja svobode

Militantna nrav: well, that's certainly comforting.

Bog jim odpusti, saj ne vedo, kaj delajo.

Pomojem še kako dobro vedo kaj delajo...

Tribuna je sicer bolj teoretski časopis ne pa študentski če mene vprašaš. A kaj obveščajo o tem kaj ŠOU počenja?

NEVEM včasih so več, res da sedaj manj, ampak se strinjam, da bi lahko tud kaj o tem napisal, čeprav na tak način uzurpirat časopis za potrebe šou je pa kljub temu nelegitimno, da ne rečem škandalozno.

Je napisal človek, ki je v programskem svetu Tribune, ki je potrdil urednico, pod naslovom rpedstavnika Študentske založbe, ki od lani sploh ne obstaja več....?

Sem mislila v smislu, da bi lahko *kritično* pisali o tem, kaj ŠOU počenja.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.