Tuj kapital, kultura in turizem

Kulturna ali glasbena novica
18. 11. 2019 - 15.15

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Začenjamo s filmskim sektorjem. V zakonu o Slovenskem filmskem centru, krajše SFC, je namreč od leta 2016 tudi ukrep o denarnih povračilih tujim producentom v višini do 25 odstotkov stroškov za snemanja na območju države Slovenije. Na STA poročajo, da Slovenski filmski center letno razpolaga z milijonom evrov za povračila stroškov tujim producentom, ukrep pa so sprejeli, da bi v Slovenijo privabili tuj kapital in tako prispevali k novim delovnim mestom, ki bi jih tuje produkcijske hiše ustvarile na domačih tleh. Letos na SFC opažajo, da je kljub velikemu interesu za snemanje pri nas dostop do filmskih lokacij omejen in predlagajo sistemsko ureditev, pri kateri bi sodelovali različni državni resorji.

Zanimal nas je kriterij za denarno povračilo. V 4. členu Pravilnika o spodbujanju vlaganj v avdiovizualno produkcijo smo zasledili, da do povračila niso upravičeni projekti, ki so namenjeni marketingu in ekonomski propagandi, vsebujejo pornografijo, spodbujajo k nasilju in sovraštvu ali h kakršnikoli diskriminaciji ali najhuje - spadajo v zvrst sitcoma oziroma situacijske komične nadaljevanke ali v zvrst soap opere oziroma melodramatične nadaljevanke v dnevnem predvajanju.

Nadaljujemo v Kopru. V tem primorskem mestu je namreč prejšnji teden občinski svet mestne občine javni zavod Center mladih Koper spremenil v Zavod za mladino kulturo in turizem Koper. Izvorni Center mladih je bil ustanovljen leta 2017 z namenom, da, citiramo, “omogoča negovanje kulturnih, socialnih in drugih stikov med mladimi, vzpodbuja družbeno integracijo, aktivno participacijo in družbeno odgovornost mladih,“ konec citata. Novejša različica namembnost zavoda ohranja, a na prvo mesto postavlja promocijo turizma na območju Mestne občine Koper. O novem odloku, ki je bil na občinskem svetu sprejet v četrtek, smo se pogovarjali s predsednico bivšega Centra mladih Mojco Vojska.

Izjava

Predsednica nam je zagotovila, da bo center z novim namenom operiral tudi z višjimi sredstvi. Citiramo:

Za mnenje o spremembah namembnosti centra mladih smo se obrnili tudi na Kulturno izobraževalno društvo Pina iz Kopra. Svoj pogled na zadevo nam je predstavil podpredsednik Pine Borut Jerman. Citiramo:

Izjava

Za konec pa cenjeno poslušalstvo obveščamo, da danes ob polnoči poteče rok za prijavo na avdicije redakcij in lektorske službe Radia Študent. Torej tudi rok za prijavo na avdicijo naše Redakcije za kulturo in humanistične vede, zatorej vse interesentke in interesente toplo pozivamo k prijavi na elektronski naslov

avdicija.rkhv@radiostudent.si

Prijavi se, nikoli ni prepozno! Razen danes od polnoči dalje.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.