Ukleščeni vici

Kulturna ali glasbena novica
7. 6. 2019 - 15.10

Drage poslušalke in poslušalci, drevi bo v ljubljanski Švicariji pod organizacijskim narekom Mednarodnega grafičnega likovnega centra potekala otvoritev 33. Grafičnega bienala, ki v letošnji izdaji, v kateri tematsko središče predstavlja satira, nosi naslov Vice v lisice. Kuratorska vloga je tokrat pripadla priznanemu umetniškemu kolektivu, ki ustvarja pod imenom Slavs and Tatars ter se je v sklopu bienala udejstvoval že lani, le da nekoliko drugače - kot sodelujoči ustvarjalec. Kolektiv je v procesu iskanja enotne tematske niti razstav preizpraševal vzporednice med grafiko in sodobnostjo, ki jo po mnenju članov najpopolnejše uteleša stik satire ter grafike.

Skupek grafičnih kontemplacij o naravi in kompleksnosti postmedijske dobe bo na ogled na devetih prizoriščih po Ljubljani. Poleg predhodno omenjenih Švicarije ter Mednarodnega grafičnega likovnega centra bodo to še Projektni prostor DUM, Galerija Equrna, Narodna galerija, Narodna in univerzitetna knjižnica, Galerija ZVKDS, Galerija ISIS ter DobraVaga. Tokratni bienale bo zaobjemal grafična dela umetnikov iz Slovenije, Poljske, Ukrajine, Gruzije, Kitajske, Irana, Velike Britanije in ZDA, enemu izmed teh pa bodo ob koncu dogodka podelili veliko nagrado 33. grafičnega bienala Ljubljana.

Letos se na samostojni razstavi predstavlja gvatemalski umetnik Alejandro Paz, čigar grafične stvaritve bodo od jutri dalje na ogled v Plečnikovi hiši.

Nocoj pa se pričenja tudi literarno-glasbeni festival Živa književnost, ki bo Ljubljano z zvokom in književnostjo pestril že 26. leto zapored. Oder pred Galerijo ŠKUC na Starem trgu bo prizorišče fuzij besed in glasbe do 14. junija, današnja inavguracija pa bo sestavljena iz predstavitve delavnice prevajanja slovenske in v nemščini pisane švicarske poezije ter koncerta Katje Šulc in Roberta Jukiča.

Vsako popoldne bo v sklopu festivala potekal spremljevalni program, naslovljen O’živela knjiga. Namenjen bo otrokom in mladostnikom, za katere bo znotraj programskega dogajanja prirejen bogat nabor gledaliških in lutkovnih predstav ter pripovedovanja zgodb. Udeležili se bodo lahko tudi raznih delavnic: od stripovskih, plesnih in fotografskih do delavnic kreativnega pisanja, animacije, ilustracije in eksperimentalnega plakata.

Študentke ter študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje to soboto vabijo na 2. Študentski umetniški sejem, ki bo od poldneva do šestih potekal na dvorišču pred fakulteto. Študijska ter osebna umetniška dela študentov bodo predstavljana v sozvočju druženja, prigrizkov ter risarske delavnice. Na jutrišnji sejem vas vabi vodja projekta Natalija Kosmač.

IZJAVA

O ŠUS-u in njegovih pričetkih ponovno Kosmač.

IZJAVA

O namenu jutrišnjega sejma spet  Natalija Kosmač.

IZJAVA

Na kratko pa še v Kostanjevico na Krki, kjer bo v Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidarja Jakca ob letošnji 120-letnici Jakčevega rojstva drevi ob 19. uri otvoritev razstave s predstavitvijo njegovega jeseniškega cikla. Razstavljen bo širok opus jedkanic ter risb s kredo, ki jih sicer hrani Gornjesavski muzej na Jesenicah. Motivno izhodišče tega segmenta Jakčevega opusa zaznamujejo upodobitve delavcev in industrijskega pejsaža ter prepleti njihovih življenj z jeklarskim delovnim procesom.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness