Umetniška pedagogika

Kulturna ali glasbena novica
4. 2. 2016 - 15.09

Učenec in učitelj – eden izmed bolj seksi družbenih odnosov, ki jih pozna človeštvo. Pedagogika - Paidagogia – hibrid besed pais in ago, otrok in voditi, izraz, katerega vznik lahko iščemo v antični Grčiji.

Ne samo, da nezanemarljiv del ponudbe vsake pornografske spletne strani ponuja nek tip seksualizacije tega odnosa - med učiteljem in učencem ali učiteljico in učenko, učencem in učiteljico ali učenko in učiteljem – vrsta recipročnosti med učečim in učljivim je s krvjo polnila ude in vlažila jame že dolgo pred pojavom interneta.

Pogosto jo lahko zasledimo pri Markizu de Sadu. Izkušeni kurbirji in kurbirke v Sadovih delih z užitkom izvajajo medgeneracijsko solidarnostno izmenjavo sladostrastnih naukov. Takole gospa Desant-Ange pouči mlado pripravnico – To Venerino žezlo, ki ga imaš pred očmi, je prvi dejavnik pri ljubezenskih užitkih – z roko se premakne bližje njenemu spolovilu in nadaljuje – v prvi vrsti ga imenujemo ud; ni predela človeškega telesa, kamor ne bi vstopil. Včasih se ugnezdi sem – učiteljica se končno nežno dotakne učenkine vdolbine in vneto nadaljuje z natančnim opisom, kje se veličastno Venerino žezlo še lahko udomači, da povzroči užitek tako libertincu kot tudi mladi vajenki naslad.

Izkušeni bodo neizkušene o zadovoljevanju drugih in sebe, ne nujno s telesi, ampak preko umetnosti, danes poučevali v Galeriji Vžigalica.

Otvorjen bo projekt z naslovom Apprentice/Master, ki ga pomaga pripravljati kolektiv IRWIN. Prinaša nekaj in situ ustvarjenih del, pa tudi dela v nastajanju ter obstoječa umetniška dela, ki vključujejo vse od skulptur in fotografij do instalacij, projekcij in pogovorov. Projekt je del razstave z naslovom V dialogu s konceptualno umetnostjo, v okviru katerega bodo svoja dela predstavili mladi umetniki – diplomanti umetniških akademij širom Evrope – ki se šele učijo jadrati po krutem oceanu profesionalne umetnosti.

Osrednji poudarki projekta Apprentice/Master so srečevanja, sodelovanje, mreženje in prepoznavnost nove generacije umetnikov. Izkušeni umetniki bodo, kot izkušene sadovske kurbe, usmerjali mlade roke, jih naučili pretanjenosti gibov, razložili, kakšen odnos in drža sta pomembni, da se zadovolji javnost in da javnost lahko zadovolji njih – torej da ne pristanejo tam, kjer pristanejo brezposelni umetniki.

Kako so se v projekt zapletli IRWIN-i, član kolektiva, Miran Mohar.

Izjava

Zadovoljevanja javnosti in sebe z umetnostjo pa sta že vešči priznani in prepoznavni umetnici Jelena Blagović in Ana Opalić. V Galeriji Photon bo danes ob 19. uri v Sloveniji prvič predstavljena razstava Domače zgodbe, v kateri avtorici preko fotografije preiskujeta in prikazujeta tiste najnemočnejše ljudi, ki so se znašli v cunamičnem toku zgodovine.

Več informacij o razstavi in kaj si lahko v bližnji prihodnosti še obetamo, kurator Miha Colner.

Izjava

Od umetnikov umetnosti pa k umetnikom politike. Državni svetniki bodo danes na izredni seji odločali o predlogu za veto na novelo zakona o medijih, ki jo je DZ sprejel pred tednom dni. Pobudnike veta so zmotile predpisane kvote slovenske glasbe na radijskih postajah, ki po njihovem mnenju pomenijo prevelik poseg v uredniško avtonomijo in prevelik vpliv zakonodajalca na programsko vsebino.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness