Umetniško ustvarjanje espe

Kulturna ali glasbena novica
23. 1. 2019 - 15.10

Slovensko ljudsko gledališče Celje je včeraj kazensko prijavilo Borisa Kobala in začelo postopek terjatve honorarja v višini 13.000 €, ki ga je prejel za uprizoritev komedije Profesionalci espe. Kot je znano, naj bi šlo za plagiat dela La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja. V škodo gledališče vključuje tudi avtorske honorarje za 15 predstav, ki so jih morali odpovedati. Tina Kosi, umetniška vodja gledališča, je izjavila, da s Kobalom ne bodo več sodelovali. Celjsko gledališče že znanim informacijam ni želelo danes ničesar dodati. Minister za kulturo Dejan Prešiček je v svojem odzivu tudi večkrat ponovil, da naloga gledališča ni, da bi preverjali, ali je nekdo zares poslal izvirno avtorsko delo. Kot je poudaril, je to moralna zaveza vsakega avtorja. Avtor se ni odzval, da bi branil svoj moralni karakter.

Problematiko plagiata in njegove pravne vidike nam je na hitro orisal docent dr. Matija Damjan s Pravne fakultete:

izjava

Poleg etičnega aspekta, ki je pri plagiatu prevladujoč, saj niso vsa dela, ki jih je mogoče prepisati, zaščitena z avtorskim pravom, gre vendarle tudi za kaznivo dejanje. Oškodovana stranka je v takem primeru naročnik, ki mu je avtor svoje delo prodal. O podlagi za pregon Damjan pove:

izjava

Odgovornost v avtorskem pravu tako v celoti leži na moralni odgovornosti avtorja kot kreativnega posameznika. O problemih te koncepcije, ki pa na obravnavani problem ne vpliva, Damjan pravi:

izjava

Za komentar dogajanja smo prosili še našo sodelavko Varjo Hrvatin:

izjava

Kaj pa višina Kobalovega honorarja?

izjava

Po vsem tem se nam zdi, da bi bilo morda še najbolje vso intelektualno lastnino vrniti družbi in onemogočiti okoriščanje avtorja po avtorju.

Kulturne novice je pripravil vajenec Tom.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness