UMETNIŠKI DOPUST

Kulturna ali glasbena novica
14. 10. 2022 - 15.10

V sredo se je v galeriji Aksioma odprla razstava kolektiva Kvadratni meter z naslovom Dobrodošli. V skladu s tem smo bili obiskovalci ob prihodu deležni toplega sprejema, presenetilo pa nas je, da smo si morali pred vstopom v galerijski prostor nadeti copate. Ko smo se primerno obuti razgledali po notranjosti, so se presenečenja nadaljevala. Namesto pričakovanih umetniških del so nas na stenah pričakale dekorativne fotografije Ljubljane in osladni motivacijski napisi. Po prostoru pa so bili razporejeni osnovni kosi pohištva, vključno s funkcionalno kopalnico. Ko smo se udobno namestili na kavču in postelji, je sledilo nekoliko nenavadno vodstvo po razstavi.

izjava

Ko smo izvedeli še, kje najti kodo za wifi, ter da otroci, živali in obiski seveda niso dovoljeni, so nas gostiteljice po obveznem vzkliku Enjoy your stay! postavile na ulico in galerijo zaprle za oglede. Razlog za negostoljubje nam pojasni članica kolektiva Klara Kracina.

izjava

Kako se protislovni težnji po domačnosti in tržnosti odražata v estetiki, ki jo posnemajo umetnice, in kako galerijo spremeniti v Airbnb, razmišlja Teja Miholič.

izjava

Prostorska problematika je sicer tema, s katero se kolektiv – poleg naših sogovornic ga sestavljata še Urša Rahne in Sangara Perhaj – ukvarja že od začetka delovanja. Pri tem izhajajo iz lastnih izkušenj, ki so gotovo predobro znane tudi marsikateremu študentu v iskanju strehe nad glavo. Več o tem pove Miholič.

izjava

V nekaterih prejšnjih projektih so iz podobnih razlogov, kot je pomanjkanje razstavnih prostorov in finančnih sredstev, delovale kar gverilsko, v javnem prostoru. Tako so na primer intervenirale v maketo Ljubljane na Prešernovem trgu, na muzejski ploščadi Metelkova pa so postavile Spomenik stanovanjski krizi. Odločitev za prakso v javnem prostoru razloži Kracina.

izjava

Projekt Dobrodošli je nastal v sklopu Aksiomine iniciative U30+, ki je namenjena podpori mladim ustvarjalcem. Finančna sredstva tokrat niso bila težava, saj se projekt tako rekoč plačuje sam. Galerijo namreč oddajajo za 45 evrov na noč. So avtorice torej končno ugotovile, kako lahko mlada umetnica s svojim delom zasluži?

izjava

Zavedajo se tudi etičnih dilem svoje poteze, saj začasno sodelujejo v sistemu, ki ga kritizirajo; vendar prav to neposrednost razumejo kot naboj sporočilnosti.

izjava

Če vas zanima, kako domačna je lahko galerija, in si želite privoščiti jesenski dopust v najbolj artsy nastanitvi v Ljubljani, je na voljo še nekaj terminov v novembru. Enjoy your stay!

 

Dopustovala je Neža U.

 

Foto: Kvadratni meter

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness