Umetnost in norost in še kaj

Kulturna ali glasbena novica
19. 6. 2015 - 15.15

Na gradu Cmurek, ki se nahaja na strmi pečini nad mostom čez Muro pri naselju Trate, se bo jutri, v soboto, ob šestih zvečer v okviru Muzeja norosti in v okviru tridnevnega umetniškega simpozija z naslovom »Norost in ustvarjalnost?« odvila razstava in javna diskusija. Več o tem nam bo povedala Sonja Bezjak:

* Izjava se nahaja v posnetku

Povprašali smo tudi, kako se sam dogodek odziva na stereotipno sopripadnost med norostjo in umetniško ustvarjalnostjo, saj je bila na gradu Cmurek v preteklosti institucija za zdravljenje duševnih bolezni. Gre torej pri razmerju med norostjo in umetnostjo za neko notranje ujemanje med obema ali zgolj za učinek socialne izključenosti, ki se pogostokrat pripeti v obeh kontekstih?

* Izjava se nahaja v posnetku

 

 

 

Sodelavec naše redakcije, Tadej Meserko, se je ukvarjal z dopolnitvami k ZUJK-u - zakonu za uresničevanje javnega interesa v kulturi. Ena izmed dopolnitev je tudi nov člen 82.b, ki govori o ustreznem plačilu, ki naj bi postalo poenoteno ne glede na institucijo, v okviru katere bi se izvajalo določeno delo. Kako se bo torej izvajal ta člen v praksi, se ta člen nanaša samo na javne institucije ali na vse institucije, ki so sofinancirane iz javnih sredstev? Odgovor z ministrstva je bil sledeč:

»Posamezne dejavnosti (če govorimo o delu) bodo ovrednotene glede na primerljivo delovno mesto v sistemu plač v javnem sektorju, če posameznega delovnega mesta ni, pa v skladu s kolektivno pogodbo primerljive dejavnosti. Plačilo bo odvisno od vrste in obsega dela. Izhajajoč iz slabega položaja samozaposlenih, ki nenazadnje izhaja tudi iz podvrednotenja njihovega dela, menimo, da mora biti delo ustvarjalcev (samozaposlenih) ustrezno ovrednoteno in plačano ne glede na to, kdo je naročnik dela. Le tako bo mogoče ustvariti boljše možnosti za ustvarjalno delo. Omejitev je vezana na delo (so)financirano iz javnih sredstev.«

Meserko pri vsem skupaj ugotavlja, da je glavni problem tega člena v tem, da narekuje, da bodo morali naročniki dela plačevati določene tarife za posamezno opravljeno delo, hkrati pa ni predvideno, kje bodo dobili sredstva.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.