Umetnost je svinja

Kulturna ali glasbena novica
25. 9. 2012 - 14.15

 

Kinoteka vas vabi k ogledu serije kratkih filmov v okviru sklopa Kino-integral oziroma gostovanja festivala K3. Gre za sedem del Bady Minck, filmske ustvarjalke, producentke in umetnice iz Luksemburga. To so filmi, nastali med letoma 1989 in 2012: Človek z modernimi živci, Mehanomagija, Zdi se, Bit in nič, Lepotica je zver, Na začetku je bil pogled in MappaMundi. Projekcije se začnejo ob 21. uri.

»Svinja je umetnost in umetnost je svinja,« trdijo članice mlade skupine 3kolektiv, absolventke slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Že par tednov bolj ali manj uspešno razstavljajo veliko poliestrsko svinjo na ulicah Ljubljane, lokalne oblasti pa jim pri tem delajo določene težave. Zakaj je velika rdeča svinja, ki je obenem hranilnik denarnih prispevkov mimoidočih občanov, pravzaprav zmotila idilični videz starega mestnega jedra?

// izjava je v posnetku oddaje //

Svinja po besedah umetnic vabi mimoidoče, da prispevajo za ohranjanje in delovanje umetniške sfere. Odprtje svinje bo dokumentirano na performansu, ki bo ob 17. uri na ploščadi pri Cankarjevemu domu. Dokument o zbranih sredstvih, ki bo nadomestil razstavljeni objekt, bo prikaz razlike med sredstvi, investiranimi v izvedbo projekta, in podarjenimi prispevki mimoidočih.

Svinja 3kolektiva hoče nagovarjati ulično občinstvo, a se pri tem, kot je to običajno pri uličnih projektih, srečuje z izzivi izražanja v javnem prostoru. Ta je seveda pod kontrolo. Zato le še nekaj besed 3kolektiva o zagatah ulične umetnosti in nemoči kulturnikov:

// izjava je v posnetku oddaje //

Novice je pripravil Nenad J.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness