Umetnost na božični razprodaji

Kulturna ali glasbena novica
16. 12. 2021 - 15.10

V galeriji šišenske Vodnikove domačije letos že sedmič poteka decembrski sejem ilustracije. Od 1. decembra 29 ilustratorjev in ilustratork ponuja širok izbor originalnih ilustracij brez okvirja ali z njim, pa tudi podpisanih printov v omejenih in neomejenih serijah. Na kupu so tako vnovič zbrani umetniki različnih generacij in žanrov, katerih podob ne spremljajo vselej besedila, temveč – kot radi poudarijo – stojijo in govorijo tudi same zase.

Lanska izvedba sejma je v celoti potekala po spletu, letos pa si je ilustracije možno ogledati tako v prostorih galerije Vodnikove domačije kot na spletni strani. Kljub dvomom o tem, kakšna bo izkušnja nakupa ilustracij, nečesa taktilnega, po spletu, je tudi ta premik prinesel pozitivne spremembe. Tina Popovič, direktorica Vodnikove domačije, pojasni:

izjava

Na stenah galerije se je zvrstil pester izbor del od ilustracij otroških slikanic do znanstvenih in družbenokritičnih ilustracij. Dodatna raznolikost avtorjev se kaže tudi v uporabi različnih tehnik: monotipije, gvaša, akvarela in drugih. Vodja galerije Vodnikove domačije, Maša P. Žmitek, pojasni, kako je potekal izbor ilustratorjev v preteklih letih in kako letos.

izjava

Z opisanim procesom se na sejem uvrstijo umetnice mlajše generacije, kot so Tereza Prepadnik, Ema Kobal in Nuša Jurjevič, medtem ko lahko od starejših in bolj uveljavljenih umetnic ponovno vidimo dela Hane Stupica in Tine Dobrajc, ki sta imeli mesto na galerijskih stenah že rezervirano. Več o stalnih razstavljavcih pove Žmitek.

izjava

Sredi decembra, torej na pol poti do konca sejma, obiskovalca ob pogledu na sejemske stene že pričakajo prazna mesta in napisi »PRODANO«. Prodaja tako originalov kot printov je letos v polnem zagonu, razlog za hitro razprodajo del pa verjetno tiči tudi v omejitvi, da lahko vsak od avtorjev predstavi le izbor dvanajstih del. Kljub temu da je pravilo postavljeno zaradi prostorskih omejitev galerije, velja tudi za spletno različico sejma. Kot smo izvedeli, nudi avtorjem pomoč pri izboru ilustracij in postavljanju cen Vodnikova domačija sama. Popovič opiše proces:

izjava

Ogled decembrskega sejma obiskovalcem predstavi mavričen nabor ilustracij, ki se s svojimi motivi in tematikami skušajo odmikati od že utrtih poti pri vprašanjih, kaj je ilustracija, kje jo lahko pri nas vidimo in kako zastopana je sploh ta veja vizualne umetnosti. Popovič povzema besede ene od razstavljajočih avtoric, Samire Kentrić.

izjava

Ob slovenski ilustratorski sceni se lahko v prostorih Vodnikove domačije naslajate do 28. decembra. Če pa nimate idej, a imate nekaj deset evrov viška za materino darilo, jih lahko potrošite za ilustracijo Stupice starejše, sicer eno od manjših, ki jo bo nedvomno spomnila na dneve rosne mladosti.

 

Kulturno novico je pripravila vajenka Neža V. ob pomoči navajenca Marka.

 

Avtorica naslovnice: Tereza Prepadnik.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.