Umetnost na trgu

Kulturna ali glasbena novica
16. 12. 2013 - 14.10

Po nič hudega slutečem petku trinajstem začenjamo ponedeljkove kulturne novice z grozo sveta. Govorimo o gledališko-glasbeni grozljivki Svetlane Makarovič, ki bo ob spremljavi džez tolkal Zlatka Kaučiča interpretirala svoje najbolj grozljive pesmi. V Kinu Šiška ob 20. uri Horror Mundi ali Groza sveta.

 

***

Nadaljujemo z odprtjem razstave multiplov slovenske sodobne umetnosti Made in China, ki si jo boste lahko ogledali zvečer v Cankarjevem domu. Več deset znanih slovenskih umetnikov, med njimi tudi Vuk Ćosić, skupina Laibach in več Janezov Janš bo z razstavo poskušalo ponuditi nov način prezentacije umetnosti, tako da bi ta bila bližje tudi širšim množicam in ne le osebam, ki se z njo ukvarjajo. Ta način ne bo le razstaven, ampak tržne narave – vse razstavljene objekte bo mogoče kupiti po ljudem primerni ceni, kar pa ne vodi nujno v samo komercializacijo umetnosti. Gre za prečesavanje odnosa tržne ekonomije, smisla ustvarjanja in sistemske kritičnosti umetnosti. Kot pravi 'idejnik' in realizator Viktor Bernik, bomo videli serije umetniških del trenutno najbolj aktivnih slovenskih umetnikov.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

***

S širšim občinstvom pa se bodo povezovali tudi na odprtju razstave z naslovom Sodobni slovenski mladinski strip v atriju ZRC. Štirje stripovski ustvarjalci bodo namreč risali po navodilu obiskovalcev, brez posebne tematike, z namenom ustvarjenja dobre in povezane zgodbe. Kako bo to potekalo, je pojasnil Matej de Cecco, ki bo poleg Marjana Mančka, Ivana Mitrevskega in Damijana Stepančiča ustvarjal po nareku.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Novičke je na današnji ponedeljek pripravila praktikantka Romana.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

"prečesavanje odnosa tržne ekonomije, smisla ustvarjanja in sistemske kritičnosti umetnosti" - na način prodaje "širšim množicam"?! Kako perverzno banalno. Pa še ta jako originalni naslov projekta … http://www.siol.net/scena/druzabna_kronika/2011/10/made_in_china.aspx
Malo raziskave pred objavo take novice ne bi bilo odveč, bi se kvečjemu spodobilo za medij, ki si tako močno želi, da ga rešimo.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.