Umetnost nadzora in TRESKanje

Kulturna ali glasbena novica
13. 3. 2013 - 14.10

Morda velja tokrat začeti z nekim spominom - spominom, ki smo vam ga obudili z včerajšnjim OFF-om. Včeraj je minilo 10 let od smrti Zorana Đinđića. Ampak ta politični spomin bomo tokrat obarvali kulturno-informativno: Zoran Đinđić ni bil klasičen politik, pač pa je bil eden izmed humanistov, ki so intelektualno kariero kombinirali s politično. Đinđić se je namreč v svojih študijskih letih ukvarjal s filozofijo, doktoriral je pri slavnemu Jurgenu Habermasu z naslovom 'Problemi kritične teorije družbe', kasneje pa je napisal tudi knjigo o nemškem idealizmu ter knjigo o Karlu Marxu in dialektiki. Torej še en humanistični mislec, ki se je podal v politiko in mu ni uspelo - le da je tokrat pri klasični tragikomičnosti propada humanistov izpadla komičnost.

Od humanističnih mislecev v politiki k politikom, ki ne … No, skratka, k slovenskim politikom v kulturniških polemikah. Polemičen je namreč vpliv nove davčne zakonodaje na samozaposlene v kulturi. Poslanec SD-ja Samo Bevk je na Žigo Turka naslovil vprašanje oziroma bolj zahtevo, naj navede obstoječe in načrtovane ukrepe, ki naj bi zagotavljali ustrezne pogoje za uresničitev umetniških potencialov ustvarjalcev. Zaenkrat-še-minister Turk je odgovoril, da še naprej izvajajo razpise za podporo umetnikom s podeljevanjem štipendij, sofinanciranjem kulturnih programov in kulturnih programov, v katere so vključeni tudi samozaposleni s področja kulture.

Če na kratko povzamemo: vsi ukrepi, ki zagotavljajo pogoje delovanja kulturne sfere, so ukrepi, ki »so še vedno«. Pač od prej. Učinki »ustvarjalnega« delovanja Turka in njegove ekipe pa bodo opazni šele naslednje leto – ki kajpak nikoli ne pride. Ravno tako naj ne bi bilo mogoče »enoznačno« določiti vplivov na posameznike, ker zaradi njihovih različnih stanj vplivajo različno. Klasičen »turkovski« neodgovor: vprašanje je namreč, kako oni obravnavajo ta različna stanja, torej vprašanje kriterijev, ne pa njihovo napovedovanje prihodnosti učinkov.

Danes ob 19ih bo v Galeriji Internacionala otvoritev multimedijske instalacije Številka trenutno ni dosegljiva. Zakaj ni dosegljiva, smo vprašali Nenada Jelesijevića, eno polovico tandema KITCH, ki je odgovoren za koncept in oblikovanje postavitve.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje*

TRESK#4. Danes je dan in 20.00 je ura, ko se začne predvečer festivala TRESK#4, in sicer bo v Kinu Šiška filmski večer DORF – festival dokumentarnega rock filma z naslovom: Spomini zbledijo, film nikoli. Zavrteli se bodo trije glasbeno-dokumentarni filmi: hrvaški »Oči u magli«, srbski »Prvi pravi ženski zvuk« in kosovski Shuffle: Politics, bullshit and rock'n'roll. In glede na današnje ekonomsko-družbene okoliščine – šok: vstopnine ni.

Humanistični razcvet je ob brezplačnosti doživel Aleš.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.