Umetnost ostane

Kulturna ali glasbena novica
8. 9. 2020 - 15.10

Še do 19. septembra bodo na Ptuju in v okolici Ptuja na ogled razstave 18. mednarodnega festivala sodobne umetnosti Art Stays. Festival od leta 2005, ko se je zaprla Galerija Tenzor, prva vez Ptuja z mednarodnim umetniškim prostorom, organizira Kulturno umetniško društvo Art Stays. Jernej Forbici, umetniški vodja festivala, opiše njegov nastanek in razvoj. 

Izjava.

Letos umetnice in umetniki razstavljajo na desetih lokacijah, med drugim v Galeriji mesta Ptuj, na Ptujskem gradu, v Tovarni umetnosti Majšperk, dominikanskem samostanu in Miheličevi galeriji. O letošnji ediciji podrobneje Forbici. 

Izjava.

Pogovore s sodelujočimi umetniki je letos gostila Petra Skok, sicer sodelavka TV kulturne redakcije RTV Slovenija. Podrobneje predstavi delo umetnika Hansa Beckersa, ki je pred šestimi leti prejel nagrado Art Stays na Arte Laguna Prize v Benetkah, leto kasneje pa v sklopu umetniške rezidence na Ptuju začel razvijati projekt Klopotec, s katerim se je letos predstavil na festivalu.

Izjava.

Skok nadaljuje še s tehničnim opisom instalacije.

Izjava.

Festival z leti raste. Prva leta je na zgolj nekaj lokacijah razstavljalo do 15 umetnikov in umetnic, leta 2012 so jih uspeli predstaviti več kot 200, zadnja leta pa številko vzdržujejo pri približno 100 umetnikih in umetnicah. Od leta 2013 festival gradijo okoli izbranih tem, kot so Politics, Relations, Natural in Future. Letošnji Art Stays nosi naslov Brez tišine oziroma No more silence. O konceptu Forbici. 

Izjava.

Umetniki in umetnice se, izhajajoč iz ideje zvoka in zvočnega, predstavljajo z intermedijskimi projekti, predvsem instalacijami, zvočnimi skulpturami in performansi. V otvoritvenih dneh sta dva koncerta izpeljala Sara Korošec, ki deluje pod psevdonimom Muzikačaka, in Miha Ciglar, ki se je kot raziskovalec na področju avdio tehnologij predstavil s koncertom improvizirane elektronske glasbe. 

V preteklih 18 letih se je po Forbicijevih besedah društvo uspelo povezati s pomembnimi tujimi institucijami ter na Ptuj pripeljati sodobne umetnike in umetnice, kot so Ai Weiwei, Yoko Ono, Joseph Beuys in Tiffany Chung. Festival tako velja za najpomembnejšo poletno likovno prireditev sodobne umetnosti v Sloveniji, zato je primerno, da ljubitelji vizualne umetnosti vavčerje v naslednjih dneh pokoristite prav na Ptuju.

Aktualno-politične oznake: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.