Umetnost praznuje

Kulturna ali glasbena novica
17. 1. 2018 - 15.10

Poleg Betty White danes praznuje tudi umetnost - vsaj če sledimo Robertu Filliou, ki je 17. januarja 1963 izjavil, da se je umetnost rodila na ta dan pred natanko milijon leti. Filliujevo zamisel je pred nekaj leti prevzela Evropska skupina radiofonskih umetnikov Ars acustica.

Vsaka sodelujoča radijska postaja pripravi svoje darilo umetnosti. Pri nas je to Radio Ars, ki je letos k sodelovanju povabil Luko Prinčiča, glasbenika, performerja in intermedijskega umetnika. Prinčič bo skupaj s harfisko Urško Preis izvedel projekt Rekvijem za prihodnost, ki je ni.

Konceptualno izhodišče njunega hibrida kompozicije in improvizacije je vizualni performans Maje Smrekar Rekvijem za prihodnost, za katerega je Prinčič prispeval glasbo.

Kako se Rekvijem za prihodnost, ki je ni vpenja v izhodiščni projekt nam je povedal umetnik.

Izjava

Dogodek boste lahko spremljali bodisi preko radijskega sprejemnika, ako ga boste ob 20. uri nastavili na frekvenco Radia Ars, bodisi v živo v prostorih Osmo/ze, prav tako ob 20. uri.

V primeru, da vam je ljubši večerni premik v Šiško, bo  v Vodnikovi domačiji 19. uri branje poezije Warshan Shire, pesnice somalskega rodu, ki živi in dela v Veliki Britaniji, ter pogovor o njeni poeziji s prevajalko Katjo Zakrajšek. Shire pravi, da v svojih pesmih tematizira "nadrealizem imigrantskega vsakdanjika" - posveča se izkušnjam migrantk in migrantov, prevprašuje vojno, izgubo, izkoreninjenost in pripadnost ter navigiranje med različnimi kulturnimi in družbenimi okolji.

Dogodek naslovljen Mir poznaš, kot ga poznajo ljudje, ki so preživeli dolgo vojno je že deseti iz serije predavanj in pogovorov o afriški literaturi s poznavalci afrikanistike. Serija, ki jo v Vodnikovi domačiji skupaj z Raziskovalnim inštitutom 19+ organizirajo od lanskega oktobra do letošnjega maja, postavlja literarno ustvarjalnost afriških pisateljev v središče razpravljanja o aktualnih vprašanjih.

Kulturne novice je spisala Živa.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness