Umetnost v ciklu vez in poznanstev

Kulturna ali glasbena novica
19. 1. 2017 - 15.10

Človek je ujet v cikel. V osnovi je to cikel življenja, zaokrožen z rojstvom in smrtjo. Na mikro nivoju so seveda tudi naša telesa ujeta v cikle biologije. Če pogledamo s filozofske perspektive, pa je posameznik ujet tudi v cikel družbe. Njegov obstoj je zaznamovan s tem, da iz dneva v dan ponavlja enake vzorce, pri tem pa ohranja misel, da izhoda iz njega ni. Beg iz vsakdanjega življenja te kakor veter odpihne tako ali drugače nazaj vanj. Ravno s tem se bo danes ukvarjala premiera kratkega eksperimentalnega plesno gibalnega filma Circulat.  

Premiera se bo zgodila v Plesnem teatru Ljubljana ob 20. uri. Andreja Kopač je v opisu filma Matjaža Mraka zapisala, da film tematizira skupino mladih v mestu z nično perspektivo, ki se odločijo za pobeg. Sedem plesalcev se sooči s fizičnimi in mentalnimi ovirami sedanjosti, ki je prepredena s sencami in odmevi preteklosti.

O projektu, ki ga bo pospremilo druženje ob kozarcu vina, smo povprašali avtorja tega 22-minutnega filma Matjaža Marka. Potrdil je domnevo, da bo film družbeno-kritičen ter nam zaupal, kaj meni, da bodo gledalci od predvajanja odnesli.

*Izjava

Študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo nadaljujejo predstavitve svojih semesterskih produkcij. Danes si bomo tako lahko ogledali delo drugega letnika gledališkega oddelka. Režiserka Maša Pelko in njena ekipa se bodo predstavili s predstavo Odets.

Uprizoritev izhaja iz kar treh dramskih adaptacij po delih Clifforda Odetsa in sicer Zbudite se in vriskajte!, Zlati deček in Izgubljeni raj.

Clifford Odets je izredno zanimiv ameriški avtor, ki je poznan predvsem kot naslednik nobelovca Eugena O'Neila. Pisal je socialne drame, ki so odmevale posledice zloma ameriške borze. To pa je tudi tema, kateri je mlada režiserka posvetila največ pozornosti. Poslušajmo, kaj nam je o tem imela za povedati.

*Izjava

Zanimal nas je tudi smisel izbira treh besedil in ne samo enega, na kar nam je sogovornica podala odgovor, ki bi ga bilo vredno predvajati vsem večjim gledališkim hišam.

*Izjava

V ciklu vsakdanjega življenja pa se večkrat najdemo tudi dogodke, ki na prvo žogo ne sodijo v umeščen prostor dogajanja. Tako se bo danes v gostilni Pri kolovratu, ki se oglašuje kot gostilna s slovenskimi jedmi odvil večer tradicionalne irske glasbe v izvedbi Red Cliff banda. Irska glasba je v Sloveniji očitno vedno bolj popularna, kar seveda ni slabo, vseeno pa nas je zanimal razlog za umestitev tega koncerta v prej omenjeno gostilno, zato smo le-to poklicali v želji po pojasnilu.

*Izjava

Slovensko kulturno udejstvovanje očitno še vedno sloni na plečih enoznačnega poslovanja.

Kulturne novice je za vas pripravil v cikel vez in poznanstev ujet Benjamin Zajc.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness