Upanje 1962 vs. brezup 2015

Kulturna ali glasbena novica
15. 3. 2019 - 15.10

Pozdravljeni v petkovih Kulturnih novicah. Leto 1966, slabih 20 let od konca druge svetovne vojne ter 20 let od zapisa splošne deklaracije človekovih pravic. Demokratična federativna Jugoslavija pod pokroviteljstvom Organizacije združenih narodov v Slovenj Gradcu otvori razstavo z naslovom Mir, humanost in prijateljstvo med narodi. Jugoslovanska ambasada v Damasku na razstavo pošlje tudi štiri dela, ki se v zbirki niso ohranila. Med njimi je delo z naslovom Družina in Delavec sirskega slikarja Mahmouda Hammada. Prvo nagrado je za delo, ki je opozarjalo na nevarnost vojn prihodnosti, prejel švedski umetnik Jan Forsberg.

Leto 2015. 70 let od konca druge svetovne vojne in zapisa splošne deklaracije človekovih pravic. Število razseljenih ljudi se je povzpelo na 60 milijonov, kar je največ po koncu druge svetovne vojne. Kolektiv obzorniška fronta posname kratek dokumentarno-eksperimentalni film Obzornik 62. V filmu kolektiv primerja podobi delavca in družine v preteklosti z novo podobo, kjer sta položaja Jugoslavije in Sirije drugačna. S tem mislimo, da položaja Jugoslavije več ni in da položaj Sirije izginja. Letos so grafiko Družina našli v Jordaniji pod imenom Izgnana družina.

Kot idejno nadaljevanje projekta filma Obzornik 62 se bo danes ob 19:00 v KC Tobačna 001 predstavila umetnica Nika Autor z  razstavo Osrečite sebe in družino. Pretekle podobe o miroljubnem svetu v prihodnosti bodo postavljene ob podobah beguncev na slovenskih mejah leta 2015. Avtorica bo projekt predstavila v formi filmskega obzornika z mešano audio-vizualno tehniko fotografije, kolaža, teksta in najdenih posnetkov. V ospredju bo izgubljeno in ponovno najdeno delo Družina sirskega umetnika Mahmouda Hammada. Več o razstavi nam pove kustosinja Andreja Hribernik.

Izjava

Zanimalo nas je, kakšni podobi družine in delavca lahko pričakujemo na razstavi.

Izjava

Razstava Osrečite sebe in družino bo v KC Tobačna 001 na ogled do 19. aprila.

 

Kulturne novice je pripravila vajenka Nika.

Obzorniška Fronta / Obzornik 62 11' , 2015

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness