Uprizoritvene umetnosti nasrkale pri Ministrstvu za kulturo

Kulturna ali glasbena novica
10. 1. 2022 - 15.10

Minuli konec tedna so nevladne organizacije na področju uprizoritvenih umetnosti, ki so se prijavile na štiriletni Javni razpis za izbor javnih kulturnih programov na področju umetnosti 2022–2025, prejele odločitve ministrstva za kulturo o financiranju njihovih programskih načrtov. Razpis, ki je bil objavljen avgusta 2021, je napovedal, da bo okvirno vsoto tri milijone osemsto tisoč evrov razdelil med predvidoma štiriintrideset programov, od tega največ osem z osnovnega razpisnega področja uprizoritvenih, največ dvanajst s področja glasbenih, največ devet s področja vizualnih in največ pet s področja intermedijskih umetnosti. Razpis določa, da se podpora dodeli izvajalcem javnih kulturnih programov na področju umetnosti, katerih dosedanje delovanje na nacionalni ravni je bilo prepoznano kot vrhunsko oziroma nujno potrebno za uresničevanje načel raznovrstnosti in dostopnosti javnih kulturnih dobrin.

V petek je Gledališče Glej s spletno izjavo javnosti naznanilo, da pri pridobivanju razpisanega financiranja ni bilo uspešno. Po predlogu Strokovne komisije za področje uprizoritvenih umetnosti za programe in projekte NVO in samozaposlenih je ministrstvo gledališču sicer namenilo število točk, ki omogoča preboj med financirane organizacije, a za vse prijavljene ni bilo dovolj sredstev. Gledališče sicer sofinancirajo tudi Evropska komisija, Center za kreativnost, ministrstvo za javno upravo, javni sklad za kulturne dejavnosti ter sponzorji. Kot je pojasnila direktorica Gledališča Glej, Inga Remeta, je ministrstvo za kulturo že desetletja večinski financer gledališča, zaradi česar je z odločitvijo komisije v programskih načrtih nastal primanjkljaj.

Izjava

Ministrstvo v odgovoru na pripombe Društva Asociacija glede razpisa sicer poudarja, da se organizacije lahko prijavijo na druge razpise, predvsem na večletne projektne in enoletne projektne. Vodja stikov z javnostjo v Gledališču Glej Tjaša Pureber pojasni, da se obseg teh ne more primerjati z izgubljenim štiriletnim razpisom.  

Izjava

Poleg Gledališča Glej so bili po neuradnih informacijah na področju uprizoritvenih umetnosti neuspešni tudi Zavod Maska, center Delak, Zavod Emanat, Mesto žensk, Nomad Dance Academy Slovenija  in Zavod MN Produkcija. Uspešni pa so bili Moment, Pekinpah, Bunker, Via Negativa, Flota, Španski borci, Mini teater in Plesni teater Ljubljana.

Društvo Asociacija je že januarja 2018 na novinarski konferenci po objavi rezultatov prejšnjega razpisa izpostavilo mnoge pomanjkljivosti pri poteku razpisa. Ker je ministrstvo za kulturo ukinilo mehanizem, s katerim je bilo mogoče razjasniti morebitna neskladja pred njihovo končno odločitvijo, preostane neizbranim izvajalcem zgolj pravni spor na upravnem sodišču, korak, ki se ga bodo poslužili tudi v Gleju.

Izjava

Da bodo v Gleju lahko program za 2022 in vsa naslednja leta izpeljali čim bolj celostno, se obračajo na javnost s kampanjo - Glej, gremo dalje - s katero pozivajo javnost k donacijam - mogoč je tudi zakup stola ali stebra! - največja podpora pa so javna pisma podpore in čim večji obisk obstoječega programa. 

Polona Torkar, strokovna sodelavka v Društvu Asociacija, nam razloži, da je situacija tokratnega razpisa delno primerljiva s tistim leta 2018 kljub številnim predlogom sprememb ministrstvu, ki bi kriterije razpisa naredile bolj razumljive uporabnikom.

Izjava

Ker gre za štiriletni razpis, niti morebitna spomladanska menjava vlade ne bo samodejno pomagala. Od koalicije KUL, ki računa na zmago na naslednjih volitvah smo izjavo dobili le od SD. Dejan Prešiček, predsednik Sveta Socialnih demokratov za kulturo in leta 2018, kratkotrajno tudi minister za kulturo, je podal možne ukrepe, če jim spomladi uspe na volitvah.

Izjava

Po besedah Društva Asociacija je razlog za to, da so bile številne organizacije ocenjene kot odlične, a so vseeno ostale brez sredstev, logična posledica neprimernega in nedialoškega postopka izvedbe tovrstnih razpisov. Najhujši strahovi nevladnih organizacij po lanskoletni menjavi članov in članic strokovnih komisij kulturnega ministrstva so se uresničili. Trenutna možnost za obstoj prijavljenih programov je torej čakanje na rezultate projektnih razpisov, ki sledijo.  

Kulturne novice je pripravila vajenka Valerija.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

wtf, dejan presicek. ##najsenevmesavavkultuo.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.