USTANOVA INŠTITUCIONALNO MISLI BIROKRACIJO

Kulturna ali glasbena novica
leteči birokrat
18. 10. 2017 - 15.10

Jutri, v četrtek, 19. oktobra, se bo na Vodnikovi domačiji v Šiški ob 15. uri začel dvodnevni simpozij Figure birokracije, Aparat/aparatčik/aparature, ki ga organizira novonastajajoči inštitut UDESIN. Ta je zaenkrat še projekt, ki bo inštitucija še postal, Univerzitetne ustanove ing. Lenarčiča.

Ustanovitev te ustanove je na vrhuncu druge svetovne vojne v svoji oporoki določil premožni in prosvetljeni industrialec Milan Lenarčič. Osnovna namena, ki jima je posvetil ustanovo in svoje premoženje, povzame Dino Bauk, trenutni predsednik uprave:

izjava

O precej zajetni štipendiji, namenjeni nadarjenim študentom druge in tretje stopnje na ljubljanski univerzi, nekaj več pove Darja Lisjak:

izjava

Za vse tiste, ki ne bodo podprti z materialno bazo, pa je tu še nadstavba, ki jo prav tako določa oporoka: oblikovanje duhovnega centra slovenskega demokratskega in socialnega življenja. Tega drugega namena, ki ga zasleduje ustanova, so se lotili po principu: najprej vsebina, nato forma in birokracija. Organizirali so že in bodo še poletno šolo demokracije in človekovih pravic. Že v tem kontekstu so se letos ukvarjali s temo birokracije, ki jo bodo naprej premišljevali na simpoziju Figure birokracije. Nekaj več o problemih, ki jih hočejo odpreti, pove Tadej Troha:

izjava

Sodelujoči se bodo birokracije lotevali z različnih smeri. Tako se bodo prispevki v četrtek ukvarjali predvsem s praktičnimi vprašanji in soočenji nevladnih organizacij in posameznikov z birokracijo, na primer ob podnebnih spremembah in migracijah kot dveh perečih temah sodobnega časa. V petek pa bodo poskušali birokracijo zgrabiti še teoretsko in odgovoriti na politično vprašanje: kaj danes je birokracija?

V prihodnosti nameravajo dejavnost inštituta UDESIN razširiti še z raziskavami o družbenih vprašanjih, ki bodo pritegnile mlade raziskovalce in novinarje z različnih področjih. Več o prvi raziskavi, ki se bo lotila oblastnega razmerja med najemnikom in najemodajalcem, pove Troha:

izjava

Danes zvečer ob 20. uri pa v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova svojo razstavo odpirajo Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness