Utopična ali od-rastla prihodnost

Kulturna ali glasbena novica
21. 9. 2017 - 15.10

V prihodnosti, vsaj tisti, ki zadeva današnji dan, nam ni potrebno skrbeti, da bi nam zmanjkalo kulturnih dogodkov. Zato pa se o prihodnjem času lahko pogovarjamo, si ga predstavljamo in fantaziramo o bolj ali manj slabših ali boljših časih.

 

Ob 19. uri se v Pritličju začenja pogovor z naslovom Od-rast: Onkraj družbe rasti. Gostje Lilian Pungas, Giacomo D’Alisa, Mladen Domazet ter povezovalka Ajda Pistotnik se bodo pogovarjali o preoblikovanju socialno-ekonomskega in okoljskega propada s premiki k politikam s tako imenovanimi strategijami od-rasti, brez utopičnih rešitev.

 

Če zaplavamo v bolj utopične vode, pa se ob 19. uri v Goethejevem inštitutu udeležite projekcije filma Eolomea, ki je izšel leta 1972. Film se bo predvajal v sklopu cikla radijskih oddaj in dogodkov v živo »Die Andere Alternative für Deutschland« oziroma »Druga alternativa za Nemčijo«, s katerim se predstavlja sodobno in preteklo alternativo nemške kulture. Po screeningu filma Eolomea bo sledil tudi pogovor med Anjo Banko in dr. Natalijo Majsovo. O filmu in takratnih pogojih v vzhodni nemški filmski produkciji smo s pogovarjali z Anjo Banko.

IZJAVA

 

Zanimalo nas je, v kakšnih pogojih je nastala Eoloema. Govori Banko.

IZJAVA

Eolomoea je tako imenovani »novi utopični film« v produkciji DEFA, ki je izšel le leto pred vstopom Nemške demokratične republike v Združene narode. Kako se film dotakne splošnih vprašanj znanstvene fantastike? Nadaljuje Banko.

IZJAVA

 

Kako bi se na primeru tega filma znanstveno fantastični žanr umeščal v socialno-politične koordinate ter takratni svet estetike? Nadaljuje Banko.

IZJAVA

 

Več o zgodovini nemškega filma pa si lahko preberete v nedavni ediciji Temne zvezde. (http://radiostudent.si/dru%C5%BEba/fokus-nem%C4%8Dija/z-druge-strani-zidu)

 

Kulturne novice je zapisala in pripravila Mojca.

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness