»V pisarno ne greš na obisk«

Kulturna ali glasbena novica
23. 6. 2022 - 15.09

V mariborskem AGD Gustaf je pretekli petek potekalo Alelujanje. V kotu pod tonskim pultom je od poznega dopoldneva do zgodnjega večera zasedala Ustanova nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon, krajše UPB.

UPB je nastal pred desetletjem kot solidarnostno in zagovorniško združenje samoniklih prizorišč. Takšno prizorišče bi bilo še najlažje opisati kot samoorganizirani klub. Antropolog Rajko Muršič, ki je bil prav tako prisoten na tokratnem srečanju, je kot minimalni pogoj obstoja prizorišča izpostavil prostor z odrom. Poleg številnih nevladnih mladinskih centrov, ki v zadnjem času pospešeno izginjajo, so tu na primer še kranjski Trainstation,

Enajsta obletnica TrainStation Subarta
 / 22. 6. 2022
nekdanji KUD France Prešeren in številni prostori v Avtonomni tovarni Rog. Iz drže in razprave pa je mogoče razbrati, da je samoniklo prizorišče obenem tudi pogoj in zastopnik določenega načina življenja. Starosta samoniklega organiziranja in predstavnica koprskega Društva prijateljev zmernega napredka, Arijana Markučič Brecelj, opiše vrednote samoniklosti.

Izjava

Kadar prizorišče izgubi prostor, ostanejo le še načela. V zadnjem času morajo nevladni mladinskega polja po besedah predsednice UPB, Mojce Selak, vse pogosteje zagovarjati goli obstoj. Izrivajo jih predvsem javni zavodi.

Izjava

Mojca Selak poudari, da javnim zavodom sicer ne nasprotujejo. A se sprašujejo, zakaj je cena zanje tako pogosto samoniklo prizorišče. Da bi opozorili na ta trend, so se zbrali v Pekarni, ki je v času županovanja Saše Arsenovića deležna pritiskov. Več o dogajanju v Mariboru bomo na naših valovih priobčili v naslednjem tednu. Svoj primer je opisal tudi predstavnik CMAK Cerkno, Sebastjan Razpet. 

Izjava

»Pisarna ni prostor, kamor prideš na obisk,« je nadaljeval. Ko so izgubili prizorišče, je ekipa razpadla, zato so zdaj, čeprav je njihovo delovanje okrnjeno, kadrovsko podhranjeni. Izgubili pa so tudi svoje občinstvo in so mladinski center samo še na papirju, je zaključil. V desetletju obstoja Ustanove so na takšen način izginila številna prizorišča.

Izjava

Na ta način so celotna območja države ostala brez prostorov za lokalno mladino, ki so pomembni tudi za razvoj lokalne ustvarjalnosti. Občinske oblasti pa so pogosto zelo ozkogledne.

Izjava

Urška Breznik iz Pekarne Magdalenske mreže

O negotovi prostorski prihodnosti Kulturnega centra Pekarna
 / 12. 5. 2021
meni, da niti občinski niti državni ljubitelji pisarn nimajo vpogleda v »sceno«, saj se omejujejo na “razpisno logiko”. 

Izjava

Takšen pristop močno omejuje manevrski prostor skupin in posameznikov, ki jih po eni strani potiskajo v pisarne. Po drugi pa z administrativnimi zahtevami otežujejo nastanek novih kolektivov, ki jih niti razpisna sredstva ne premamijo v formalizacijo njihovega dela. Samonikla prizorišča so tako ujeta med scilo endžioizacije in karibdo hobijaštva.

Izjava

Tudi javno dobro mora biti profitno. Sploh v časih, ko je vsaka parcela vredna več od stavbe na njej. V UPB so napovedali, da bodo pred lokalnimi volitvami povečali svoja prizadevanja. Napovedujejo tudi novo raziskavo samoniklih prizorišč. Čeprav je že vnaprej znano, da bo raziskava pokazala žalostno realnost, sestavljeno bolj iz pisarn kot odrov, pri UPB med preigravanjem projektov vztrajajo v načelni drži bojevnikov za prostor.

Gostovanje prijateljev zmernega napredka v etru Radia Študent
 / 24. 4. 2022

Izjava

____

Vir slike: UPB

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness