V Sloveniji angleško, v Srbiji protestniško

Kulturna ali glasbena novica
11. 6. 2013 - 14.10

V Gledališču Glej so danes predstavili pilotski projekt Glej in English, ki bo zajemal zadnje dogodke pred odhodom na poletni oddih. Predstave bodo namenjene tako turistom kot tujim gledališčnikom in ljubiteljem gledališča, živečim v Ljubljani. V primeru dobrega obiska se lahko tovrstnih projektov v sklopu Glej, čez mejo, nadejamo tudi v prihodnjem letu. V Gledališču Glej so namreč opazili manko angleščine v gledališčih v slovenskem prostoru, kljub temu da lahko rečemo, kot je rekel Carlos Pascual:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

V sklopu projekta Glej in English si bomo lahko do 28. junija ogledali predstave Red Cabaret, Something in the basement in Tales from bordertown (vol II). O slednji je nekaj več povedal sam Eric Dean Scott:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

***

 

Kot bi se sprehajali po domačih logih, pa s strani kulturne politike podobno odmeva tudi iz Srbije. S strani združenja »Nezavisna kulturna scena Srbije« - NKKS je prišlo odprto pismo zaradi tako imenovanega ponižujočega dogajanja s strani srbskega ministrstva za kulturo. Problem vidijo v distribuciji sredstev. Na odgovor ministrstva glede financiranja mnogih kulturnih društev in dogodkov so čakali pol leta, nakar so jih množično odbili, kljub temu da je, kot pravijo, v nekaterih primerih šlo za zelo mizerno količino denarja. S protestnim pismom želijo opozoriti na najslabše stanje kulture v Srbiji v zadnjih dvajsetih letih. Opominjajo tudi na kulturo kot nosilko družbenega spomina in identitete, o čemer bi Ministrstvo za kulturo kot nosilec kulturne politike moralo razmišljati zavoljo prihodnosti. Brez podpore in z zmanjševanjem kulturnih dogajanj napovedujejo, da tudi ne bo moglo biti sodobne kulturne produkcije.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness