Vaja kot razstava

Kulturna ali glasbena novica
13. 12. 2021 - 15.10

Včeraj je Projektni prostor društva umetnikov, krajše DUM, otvoril razstavo Vaje v slogu umetnika Jake Babnika, ki deluje kot fotograf, filmar in založnik. Je avtor mnogih fotografskih serij in knjižnih izdaj v okviru svoje neodvisne založbe Rostfrei publishing. Fotografsko razstavo spremlja publikacija, pri kateri so sodelovali avtorji s področja umetnosti in širše, med drugim Miha Colner, urednik publikacije, Tevž Logar, Chris Eckman in Peter Rauch. Razstava Vaje v slogu je nadaljevanje projekta, ki se je začel  v letu 2020, ko je izšla prva številka publikacije z naslovom Fotografija je simbolična. Prva številka je izvor še aktualnega vprašanja 'Kako posneti dobro fotografijo?', ki odgovore išče na področjih umetniškega trga, uredniške in kulturne politike in tehnoloških trendov. Pričujoča razstava torej nadaljuje razmislek o omenjeni generičnosti. Več o sodelovanjih in idejni zasnovi pove Babnik.
Izjava
V spremni publikaciji številne avtorice in avtorji z eseji, intervjuji in e-maili razvijejo obsežen komentar avtorjevega ustvarjalnega procesa, idej in dela. Ena od poglavitnih tem so ponavljajoče se in nereflektirane umetniške prakse, ki tvorijo pomemben del vsake umetnosti. Povezavo med fotografijami in publikacijo razloži avtorica prispevka o fotografskem pogledu z naslovom Škatla za prenašanje (na)videznosti Jasna Jernejšek.
Izjava
Babnikova fotografska raziskava beleži primere iz okolice, ki sestojijo iz generičnih elementov soseske: košev, znakov, ograj, fasad. Te portretira po načelih klasične arhitekturne fotografije, ki so sestavljena iz skupka pravil o kadriranju geometrijskih linij in padajoče svetlobe. Rdeča nit ostaja ukvarjanje z nenavadnostjo in nelogičnostjo lokalnih urbanističnih pojavov. Do teh pristopa s specifično mero humorja, ta ironija pa je neizbežen del njegove fotografske prakse. Pojasnjuje Babnik.
Izjava
V prostor galerije DUM se enotno uokvirjene fotografije umeščajo kot mreža – ta deluje kot algoritem, ki narekuje naslednje vrstice. Te so sosledje na prvi pogled podobnih elementov, ki gradijo tipično predmestno krajino. Opiše Babnik.
Izjava
Razstavo si lahko v prostorih DUM ogledate še dva dni.

 

Kulturne novice je pripravila vajenka Valerija, mentoriral je Jernej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness