Večer SFA/DSR

Kulturna ali glasbena novica
6. 1. 2014 - 14.15

Danes se lahko v Slovenski kinoteki udeležite praznovanja 90. rojstnega dne gledališke in filmske igralke ter pedagoginje Štefke Drolc. Ob 18. uri bo v dvorani Silvana Furlana na sporedu film Na Klancu iz leta 1971. Gre za črno-beli film režiserja Vojka Duletiča in nekonvencionalno ekranizacijo istoimenskega romana Ivana Cankarja, obenem pa tudi za eno najbolj markantnih filmskih vlog Štefke Drolc. V filmu prevladuje podoba teka za vozom sreče, podoba silnega hrepenenja po lepšem življenju, ki se izmika.

Ob 20. uri bodo zavrteli še film Deseti brat iz leta 1982, prav tako v režiji Vojka Duletiča, s katerim je Štefka Drolc bojda snemala najraje. Gre za ekranizacijo istoimenskega romana Josipa Jurčiča, ki obenem velja za prvi slovenski roman.

Nocojšnji program je pripravil Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS v sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev. Zakaj je prišlo ravno do takšnega izbora, nam je iz Slovenskega filmskega arhiva povedal mag. Alojzij Teršan:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Drolčeva je za različne vloge prejemala Borštnikove nagrade, dobila je Borštnikov prstan, Zupančičevo nagrado in leta 2009 Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Pred projekcijo filma Na klancu pa ji bo nocoj podeljena še nagrada Bert za življenjsko delo na področju filmske igre.

 

V organizaciji Slovenskega glasbenoinformacijskega centra in spletne revije Odzven bo v Trubarjevi hiši literature ob 18. uri potekal pogovor z naslovom Med malikovanjem in kritiko. O temi glasbenega novinarstva bosta spregovorila glasbena kritika Miroslav Akrapović in Izak Košir, pogovor pa bo vodil Luka Zagoričnik, ki smo ga povprašali o meji med fenovstvom in kritiko:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.