Vesoljci in Impresije

Kulturna ali glasbena novica
12. 12. 2017 - 15.10

Če ste si od nekdaj želeli izvedeti, ali imajo znanstvenofantastični filmi vsaj malo potenciala, da približno prikažejo možnost stika z zunajzemeljskimi bitji, kako naj bi ta izgledal in kakšna je manipulacija potovanja med različnimi časovnimi ravnmi, se lahko danes ob 16.30 uri v okviru meseca znanosti odpravite v Slovensko kinoteko, kjer bo potekalo brezplačno predavanje Znanost v filmu Arrival.

Kaj lahko filmi dejansko prinesejo k temu predvidevanju, smo povprašali organizatorja Jerneja Zupanca iz Društva mladinske akademije.

Izjava

Film francosko-kanadskega režiserja Denisa Villeneuva, ki je letos poskrbel tudi za vrnitev kultnega Iztrebljevalca, je z lanskim filmom Arrival zavzel mesto v znanstvenofantastičnem žanru. Z domiselno uporabo ne zgolj fizikalnih in matematičnih izpeljav možnosti človeškega stika z zunajzemeljskimi obiskovalci je z osrednjo protagonistko, jezikoslovko Louise Banks, odprl nove možnosti soočenja preko jezikoslovnih zakonitosti in analize.

Zakaj so za izbrali ravno ta film, ponovno Zupanc.

Izjava

Film je tako najbolj zanimiv z jezikovnega vidika. Kako to raven filma vidi Zupanc?

Izjava

V sodelovanju z Društvom mlada akademija in Ministrstvom za izobraževanje in šport bodo na predavanju preko ogleda izbranih odlomkov iz filma razpravljali znanstvenice in znanstveniki s področja fizike, jezikoslovja in biologije. V pogovoru bodo sodelovali raziskovalka na področju uvajanja v jezik Amanda Saksida, fizik in raziskovalec na področju astronomije Gregor Traven in biolog Jernej Polajnar.

V razstavnem prostoru DobraVaga se bosta danes v sklopu razstav Umetnik na mesec predstavili Hana Jesih in Eva Mlinar z likovno korespondenco, poimenovano Impresije. Digitalno dopisovanje vizualnih impresij je prikaz osebnih doživetij, vtisov kulture, družbe in dveh mest, Ljubljane in Carigrada, v katerih sta v času dopisovanja umetnici živeli, in tako predstavlja umetniško nadgradnjo dialoškosti. Dialoge sta vzpostavljali in tkali skozi več zastavljenih tematik. Razstava se odpira danes ob 19.00 uri, uro prej pa se lahko udeležite tudi vodenega ogleda in pogovora, kjer bosta ustvarjalki predstavili podrobnosti svojega projekta.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness