Virtualno in maske

Kulturna ali glasbena novica
Človek z video očali

V galeriji Aksioma se danes ob sedmih odpre razstava ameriškega umetnika, Pabla Garcie, z naslovom Avanture v virtualnem. Umetnik bo v delih poskušal problematizirati danes uveljavljeno enačbo med pojmoma digitalnega in virtualnega. Prek arheološke prakse odkrivanja različnih načinov ustvarjanja virtualnega skozi zgodovino in ponovno uprizoritvijo teh ustvarjanj bo v svojih delih prikazal, kako je virtualno nekaj, kar je kot sistematičen približek in reprezentacija realnosti že od nekdaj z nami. Avtorja smo povprašali o ideji razstave.

* Izjava se nahaja v posnetku.

Pablo Garcia pa nam je nekaj več povedal tudi o arheološkem pristopu, ki se ga poslužuje.

*Izjava se nahaja v posnetku.

 

Še eno otvoritev razstave lahko obiščemo danes v Bežigrajski galeriji ena, kjer kipar Primož Pugelj ob sedmih predstavlja razstavo z imenom Anonimus: Kipi 2012–2014. Pugelj nam bo predstavil serijo nemih in anonimnih mask, ki ravno v svoji nemosti nosijo kritiko sodobnosti. Več o razstavi v izjavi umetnika:

* Izjava se nahaja v posnetku.

Umetnik nam je v pogovoru tudi zaupal, da bi se namig razstave dalo skrčiti v moto: ljudje so ovce in vsakdo jih lahko farba.

 

Slovensko sociološko društvo vabi v Trubarjevo hišo literature, kjer bo danes ob petih popoldne potekal pogovorni večer na temo nasilja nad ženskami. Govora bo med drugim tudi o javnosti manj znanim temam, kot so denimo nasilje nad ženskami z gibalnimi, senzornimi in intelektualnimi ovirami, nekatere dileme kazenskopravnega pregona nasilja in razvoj mednarodnopravnih instrumentov. Pogovarjale se bodo Katja Filipčič, Ana Kralj, Irena Selišnik in Darja Zaviršek. Pogovor bo vodila Mojca Dobnikar.

 

Dogajanje je preveril Nejc Slukan.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.