VLADNE PREDBOŽIČNE AKTIVNOSTI

Kulturna ali glasbena novica
20. 12. 2019 - 15.10

 

Danes je zadnji petek pred obletnico Kristusovega rojstva - to zagotovo veste, vprašanje pa je, ali vas zanima? Ker nas niti ne tako zelo, ampak vseeno. Leto je pri koncu in tako tudi večina kulturnih dogodkov, ki niso vezani na praznovanje kapitalističnega kulta Božička. Nekaj neokuženih dogodkov smo za vas danes zbrali tukaj. 

Včeraj je Vlada Republike Slovenije ustanovila medresorsko delovno skupino za projekt Evropska prestolnica kulture 2025, v nadaljevanju krajše EPK 2025, in z veseljem povemo, da jo sestavljajo samo ženske. Namen te institucije je strokovna podpora pri pripravi in izvedbi projekta. Obljubljajo tudi pripravo podlage za pogodbo o sofinanciranju projekta EPK 2025 z mestom, ki bo izbrano, in pa izvajalsko strukturo upravljanja projekta. Budžet v višini desetih milijonov evrov oziroma predlog o nacionalnem vložku za izvedbo EPK 2025 je bil sprejet na eni izmed prejšnjih sej, denar pa bo podprl posamezne razvojno usmerjene projekte in projekte javne kulturne infrastrukture EPK 2025. Zaenkrat so kandidaturo prijavila mesta Lendava, Ptuj, Piran, Nova Gorica, Kranj in Ljubljana, prijavo pa je možno podati še do 31. decembra letos. Na izid razpisa bo potrebno počakati še eno polno leto. 

Naša ljuba vlada je očitno pred koncem leta precej aktivna, saj je prav tako včeraj sprejela nacionalno strategijo za razvoj bralne pismenosti za obdobje 2019-2030. V izjavi za javnost pravijo, da si želijo ustvariti takšno raven bralne pismenosti, ki bi vsaki Jožici in Jožkotu, pa najbrž tudi Ahmedu, Fikhreti in Melanii, omogočala optimalen razvoj sposobnosti za dejavno življenje in delo. V okviru sistemske ureditve strategija predvideva, da skrb za udejanjanje strategije prevzame vlada, zato slednja podaja pobudo za imenovanje nacionalnega sveta za bralno pismenost, sestavljenega iz strokovnjakinj in strokovnjakov na področju bralne pismenosti od predšolske vzgoje do tretjega življenjskega obdobja. Strategija predpostavlja pripravo akcijskega načrta, pri čemer bodo finančna sredstva za njegovo izvajanje zagotovili na pristojnih ministrstvih v sodelovanju z vlado na podlagi predlogov omenjenega sveta, ki bo poskrbel tudi za umestitev področja bralne pismenosti in bralne kulture v nacionalne strateške dokumente. 

Novi dokument je nastal s pomočjo primera strategije iz leta 2006, pri čemer se naslanja na izsledke mednarodnih raziskav PIRLS, PISA in PIAAC. Te so namreč pokazale, da so se uspehi slovenskih učenk in učencev na dotičnem področju primerno izboljšali, česar žal ne moremo trditi za višje ravni bralne pismenosti v osnovnih in srednjih šolah. Pri odraslih pa raziskave kažejo celo na nezadostno stopnjo bralne pismenosti. Za konec novičke o strategiji 2019-2030 povejmo še, da bralna pismenost predstavlja temelj drugim oblikam pismenosti - na primer radijski pismenosti, ko smo že na radiu. Izgleda, da bo treba ugotoviti, kaj motivira slovensko nepismeno bralstvo, kajti motivacija je poleg branja samega največja vrednota bralne kulture, zato si prizadevajmo, da se le-ta izboljša!

Okej, od vlade k nevladnim organizacijam in dogodkom. Danes se bo ob 18.00 v Avtonomni tovarni Rog otvorila nova pridobitev ateljeja Rogogov: vzpostavila se bo delavnica za izdelovanje mozaikov s svetovno priznanim umetnikom Stoletom Ilievom. Atelje bo gostil redne delavnice izdelave mozaikov, na katere se lahko prijavite predhodno in v že znani rogovski maniri prispevate prostovoljno določeno vsoto na licu mesta. Kar je pri projektu delavnice objektivno zanimivo, je fizični poseg v Avtonomno tovarno Rog, saj boste delavničarke in delavničarji lahko prispevali k prenovitvi nekaterih rogovskih fasad in notranjih sten. Danes bo otvoritev pospremil odprti multidisciplinarni jam session, uporabljajoč tako glasbene kot tudi mozaiške materiale. Baje bo na voljo tudi kotiček s čajem, kavo in prigrizki … Da pa boste prostor zagotovo našli, se orientirajte proti tretjemu nadstropju glavne stavbe Rog in sledite dodatni osvetlitvi s svečkami. Vabljene in vabljeni torej k soustvarjanju javnega prostora! 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness