Voda na platnu, namesto v kolenu

Kulturna ali glasbena novica
22. 5. 2015 - 15.15

Včeraj se je odvila tiskovna konferenca Festivala Kino Otok/Isola Cinema, ki se bo v Izoli letos odvil med 3. in 7. junijem. Na včerajšnji tiskovni konferenci v Kinodvoru so ponovno poudarili, da si želijo prečkati meje med ustvarjalci in gledalci. Letos bo med gosti festivala kar nekaj predvsem mladih hrvaških ustvarjalcev pa tudi Jelena Kiseljova in režiser Guliano Ricci. V sklopu sekcije Dobri sosedje se bo namreč predstavljalo večinoma sosede po meji - s Hrvaške in, po besedah Varje Močnik, sosede po duši in duhu – Islandce. Prisluhnimo najprej napovedim nekaterih filmov, ki jih je izpostavila programska vodja festivala, Varja Močnik. Letos velikokrat ponovljena tema se bo dotikala vode in oceanov, ki povezujejo ljudi tako zgodovinsko kot osebnostno. Otvoritveni film Let nad bojnimi polji bo v Letnem kinu Manzioli in bo vodo povezal z vojno:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kar nekaj filmov na Kino Otoku bo dokumentarne in družbenokritične narave. Tematiko vode bo kar nekajkrat spremljala tudi vojna. Pozabili pa ne bodo niti na eksperimentalni film. Tako bomo lahko gledali nazaj v čase Pinochetove diktature, kot tudi v čase krvnega maščevanja nad Sardinijo. Festival se bo zaključil s filmom Poštarjeve bele noči, filmom Andreja Končalovskega, ki je na festivalu v Benetkah prejel tudi nagrado. Nekateri filmi se torej dotikajo bolj sodobnih problemov, prisluhnimo primeru dogajanja v Kinu Odeon:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Da pa ne bomo predstavljali samo dokumentarnih, poglejmo še na področje fikcijskega filma. Videli bomo lahko na primer tudi film:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kaj pa še kakšen eksperimentalni film? Na primer:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kot že omenjeno, bojo s Hrvaške kot gosti tokrat prišli tudi Boris Poljak, Hana Jušić, Sonja Tarokić in tudi:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Pozabiti ni niti na Kino na plaži, ki je edina sekcija, ki je odprla svoja vrata preko poziva. Hkrati pa bodo tam predvajani tudi študentski kratki filmi iz Avstralije in kratki filmi v sodelovanju s festivalom Trieste Science+Fiction, ki bo letos potekal med 29. oktobrom in 3. novembrom. V sklopu spremljevalnega programa bodo med drugim na voljo tudi sintetični koncert za izrazni figuri Erosanteros: Transcend, delavnice, seminar za kritiko in scenarij ter celo učenje vrtenja hulahop obroča. Ne bo pa se pozabilo niti na starejšo produkcijo:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

***

 

Ker pa se Kino Otok začne šele 3. junija, poglejmo, kaj se bo dogajalo tekom tega vikenda. V bivši Tovarni Rog se bo jutri od 13. ure dalje praznovalo 10. rojstni dan Združenja za cirkuško pedagogiko Cirkokrog. Udeležite se ga lahko z obiskom cirkuških delavnic ali dvoriščne predstave, lahko pa greste poslušat zgodbe desetletja in torto stoletja, ki jim bo sledilo vsesplošno gibanje in druženje ob ognjeni predstavi, tudi na odpadniškem rene-GATE odprtem odru. V primeru dežja se bo dogajanje z dvorišča prestavilo v zavetje Cirkusarne NaokROG, zagotovo pa se bo nadaljevalo in zaključilo v Koncertni dvorani s še kakšnim nastopom.

 

Da bi se voda raje pretakala po platnu in morju namesto po kolenih in dežniku, sem si želela Pia N.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.