Vodnikovanje

Kulturna ali glasbena novica

V soboto zvečer je v pristanišču v Reki in irskem mestu Galway potekala otvoritev Evropske prestolnice kulture 2020. Otvoritveni akt nam bližnjega pristaniškega mesta, katerega moto je Luka različnosti, je potekal predvsem v znamenju iskanja nove identitete po propadu industrije in prestrukturiranju gospodarstva pred dvema desetletjema. Ravno to delavsko tradicijo so počastili številni izvajalci, ki slišijo na ime “Opera Industriale” in v kateri sodeluje tudi delavski orkester z zvoki delovnih strojev. Na drugi strani so se v irskem Galwayju v svoji otvoritvi navezali na keltsko tradicijo in zgodovino države, v kateri želijo spodbujati uporabo irskega jezika. Mesto z 80.000 prebivalci velja za center tradicionalne irske glasbe, program pa je zasnovan okoli štirih osrednjih keltskih praznikov.

V Sloveniji na današnji dan slavimo obletnico rojstva slovenskega razsvetljenca Valentina Vodnika, ki je spesnil te delovnega ponedeljka vredne stihe: 

Na žgancih tropine

pa kisliga zela,

bob, kaša, vse mine,

ko pridem od dela;

  al bodi pogača,

     klobasa, al sok,

  al kar se obrača

    na ražnu okrog.

Pesniku, duhovniku in jezikoslovcu v čast se bo na Vodnikovi domačiji v Šiški ob 17.30 začelo Vodnikovanje, na katerem bo potekalo vodstvo po razstavi s soavtorjem razstave dr. Luko Vidmarjem, ki je spregovoril o njenem konceptualiziranju:

Izjava

Ob 18.30 bo v istih prostorih sledila predstavitev knjige - Valentina Vodnika izbrani spisi. O sporočilnosti teh zbranih zapisov je spregovoril pobudnik ponatisa in avtor spremne besede Miklavž Komelj:

Izjava

Ob 19.30 bo nato sledila predstava Ljubljanski vodnik našel Vodnika, o kateri je avtor Andrej Rozman - Roza povedal:

Izjava

 

Kulturne novice je pripravil vajenec Tadej.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness