Vonj po ...

Kulturna ali glasbena novica
4. 4. 2018 - 15.10

Zadišalo je po pomladi, malo pa je zadišalo tudi po namigih o bolj urejenem statusu določenih kulturnikov na slovenski sceni. Odbor državnega zbora za kulturo je za obravnavo na seji državnega zbora pripravil predlog novele Zakona o Slovenskem filmskem centru. Vladni predlog novele Zakona o SFC-ju ustvarjalcem celovečernih animiranih in zahtevnih celovečernih dokumentarnih filmov podaljšuje rok za dokončanje, ki bi jim posledično omogočil kvalitetnejše pogoje za delo. Predlog, ki so ga sprejeli brez glasov proti, bo uvrščen na izredno sejo Državnega zbora, ki bo predvidoma 16. aprila.

Druga predloga zakona, ki je bila prav tako sprejeta, se zavzema za ureditev dodatka k pokojnini za izjemne dosežke v kulturi in raziskavah. V razpravi so člani državnega zbora opomnili na potrebo po jasnejši določitvi meril ocenjevanja, ki bi jih bilo treba vključiti v sam zakon, ter nujno previdnost pri risanju vzporednic z nagradami v kulturi in znanosti. Dodatki bi omogočali kvalitetnejši pokojninski staž nagrajenih kulturnikov in raziskovalcev. Sprejet pa ni bil predlog priporočila opozicijske stranke SDS, ki se je zavzemal za neodvisno in zakonsko opredeljevanje delovanja RTVS.

Vonj po Cankarjevem letu še zmeraj močno prežema kulturno sfero.  Tokrat bo v Galeriji DLUL ob 19:00 otvoritev razstave Slovenstvo, Ivan Cankar in Janez Boljka. Predstavljena bodo dela Janeza Boljke, pokojnega slovenskega kiparja in grafika, ki se je v določenem umetniškem obdobju intenzivno ukvarjal s Cankarjevim likom. Prva razstava Bojlkovih del, ki jih je inspiriral Ivan Cankar, je bila v ljubljanski Mali galeriji že leta 1969, podobna dela pa je Boljka izdeloval vse do srede 70. let 20. stoletja. Več o razstavi nam je povedal kurator Aleksander Bassin.

IZJAVA

Razstavo bo spremljal tudi katalog z reprodukcijami najznačilnejših Boljkovih del s poudarkom na kiparskih artefakti, esejem Toneta Pavčka ter analizo tematskega ustvarjalnega opusa, ki jo je spisal Aleksander Bassin. Zanimalo nas je tudi, kako se razstava prek Cankarja konkretno navezuje na tematiko slovenstva. Nadaljuje Bassin.

IZJAVA

Nad letošnjimi nominiranci za Grumovo nagrado še vedno visi zatohli vonj že poznanih fac. Teden slovenske drame se na svoj tako imenovani Dan nominirancev začasno seli iz Kranja v prostore SLOGI-ja. Tam se bodo ob 17:00 začele bralne uprizoritve letošnjih nominiranih besedil za Grumovo nagrado. Tri dramska besedila: Večja, Romeo in Julija sta begunca ter Sestre so nastala pod peresi že poznanih in že večkrat nagrajenih avtorjev Roka Vilčnika in Vinka Möderndorferja.

Kulturne novice je pripravila Mojca.

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.