Voyarizem v lastno podobo

Kulturna ali glasbena novica
8. 5. 2013 - 14.10

Današnje kulturne novice bomo v celoti posvetili aktualnim otvoritvam dogodkov v polju ljubljanske kulturne in umetniške ponudbe. In ja, čaka vas težka odločitev! Danes bodo namreč v treh ljubljanskih galerijah sočasno potekali trije umetniški dogodki. Predlagamo, da se najprej odpravite do Moderne galerije, kjer bo za vse umetniške frike, norce in bolnike predaval psihiater dr. Gorazd V. Mrevlje. Gre za drugo srečanje umetnostnih obsesivcev, ki ga skupaj s svojim očetom pripravlja uspešni umetnik Jaša. Kako svoj umetniški biser dojema njegov oče, boste slišali ob 20. uri.

 

Po predavanju ali že prej pa hitro pohitite v Aksiomo, kjer prostorsko intervencijo in video instalacijo z imenom Odgovornost za videne stvari pripravlja zagrebška uprizoritvena skupina BADco, znana že z beneškega bienala. Ta raziskuje in problematizira protokole uprizarjanja, komuniciranja ter reprezentiranja, in sicer predvsem prek manipulacije in raziskovanja našega odnosa do podob ter reprezentacijskih mehanizmov. To pa počne na prav poseben način in s številnimi umetniškimi strategijami ter pristopi. Tako se bo tudi galerijska white cube v galeriji Aksioma s pomočjo ekranov spremenila v prostor pojavljanja in izginjanja vaše lastne podobe. Več o tem, kako bo potekala ta kompleksna instalacija in kako bo pravzaprav naslovila razsežnost sodobnih vizualnih reprezentacij in naš lasten odnos do njih, je povedal Tomislav Medak, član skupine BAD.co.

//////////////////////////////////////////////////////////////

IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU

//////////////////////////////////////////////////////////////

 

Z literarnim večerom pa se bo ob 18. uri v Španskih borcih otvoril zdaj že tradicionalni festival za širjenje altruizma Makfest, ki ga pripravlja skupina dijakov in študentov.

 

Za konec pa si lahko v miru ogledate še razstavo celjskega umetnika Mateja Čepina. Naslovil jo je kar Lep dan, mar ne?, odpre pa se ob 20. uri v prostorih metelkovske galerije Alkatraz. Obiskovalce bodo animirale podobe takšnih in drugačnih marginalcev oziroma, kot smo prebrali: »eksibicionisti, čudaki in iztirjenci vseh vrst«. Zakaj ti še posebej zanimajo umetnika in kaj si o tem morda mislijo brezdomci, lahko vprašate še ta večer.

 

Ob novicah o današnjih dogodkih v kulturi si je kavo skuhala Katarina Stopar.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness