Vroče med filmi

Kulturna ali glasbena novica
25. 4. 2013 - 14.10

Danes, ob pol devetih zvečer, se lahko odpravite v Kiberpipo v Kiberkino. Večer bodo zaznamovali filmi Tereze Adámkove. Komaj triindvajsetletno dekle se ne zanima samo za film, ampak je v gledališki sezoni 2010-2011 za HaDivaldo iz Brna pripravila cikel improvizacij "Café Macaque". Trenutno dela na češki javni radioteleviziji kot scenaristka in režiserka. V svojih delih se na splošno osredotoča na refleks sodobne češke zgodovine in provokacije skozi zavračanje žanrov. Nas pa je zanimal predvsem letošnji film, ki zaenkrat še ni dokončan in bo danes tudi predvajan:

//////////////////////////////////////////////////////////////

IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU

//////////////////////////////////////////////////////////////

Trem predvajanim kratkim filmom bo sledil tudi pogovor s Terezo Adámkovo, ki nam bo povedala sledeče:

//////////////////////////////////////////////////////////////

IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU

//////////////////////////////////////////////////////////////

 

Na področju domače kinematografije pa je še bolj vroče. S strani Filmske iniciative je prišel v javnost dokument z naslovom Smernice razvoja slovenske kinematografije, ki ga je spodbudilo spreminjanje ustanovnega akta FS Viba film. Povod za to je bil tudi primer kadrovanja na mesto direktorja Viba filma. Citiramo: »Ta dogodek je mobiliziral filmske ustvarjalce v obsegu, ki mu v zadnjih desetletjih ni primere. Filmsko iniciativo tvori okrog 140 ustvarjalcev, pripadnikov vseh poklicev, generacij in institucij na področju filma. Pri tem je namen iniciative nemudoma presegel raven povoda, oblikovali smo delovne skupine za različna filmska področja in se aktivno lotili ubesedenja in reševanja perečih težav slovenskega filma .« Tekst predstavlja širok konsenz med filmsko stroko, lahko pa ga najdete tudi na priponki na njihovi spletni strani. V torek so ga že predali tudi ministru za kulturo, Urošu Grilcu, vse z namenom dvigovanja kvalitete filmske produkcije v slovenskem prostoru.

 

Tekst Filmske iniciative zajema vse od virov financiranja, festivalov v Sloveniji, Slovenske kinoteke, digitalizacije in hrambe slovenske filmske dediščine pa do problematike filmskih ustvarjalcev in samega FS Viba film zaradi, kot so ugotovili, pomanjkanja vizije na filmskem področju. Pri tem opozarjajo na odstotek denarja, ki ga je Ministrstvo za kulturo namenjalo filmu in se je od leta 1999 s tedanjih 4 % zmanjšal na 2,56 % v letu 2012. Kot cilj si zastavljajo tudi, da naj bi nacionalni filmski program obsegal 10 do 14 celovečernih filmov letno in 30 do 50 drugih avdiovizualnih del. Med drugim se nagibajo tudi k izčrpavanju obstoječih izvenproračunskih virov in davčnih vzpodbud. Če bo slednje tudi uvedeno, pa nadalje spodbujajo k uvedbi Filmske komisije.

 

Filmska iniciativa opozarja tudi na neplačevanje obveznosti RTV Slovenija. Svojih obveznosti pa naj prav tako ne bi izpolnjeval FS Viba film, ki načrta sedmih celovečernih filmov v svojem dosedanjem delovanju ni izpolnil. Posledično so bile Vibine kapacitete premalo zasedene. Opozarjajo tudi na tehnološko zastarelost istega zavoda, kar pa tare tudi visokošolsko usposabljanje novih kadrov in nedigitalizirano kinematografsko omrežje.

 

V Kapsuli pa se je ob 12. uri odvila že tretja javna predstavitev »Zveze neodvisnih galerij za sodobno vizualno umetnost«, o kateri smo v kulturnih novicah že govorili. Gre torej za nadaljevanje predstavitev novonastale povezave nevladnih galerij za sodobno vizualno umetnost. Odprta platforma bo v prihodnje povezovala producente s področja sodobne vizualne umetnosti.

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.