Vroče v Srbiji

Kulturna ali glasbena novica
21. 10. 2013 - 14.10

V začetku letošnjega leta smo bili priča prvi popolni izdaji prevoda Fragmentov predsokratikov. Pol leta kasneje so pri Študentski založbi organizirali Mednarodni simpozij na to temo. Otvoritev se je zgodila danes ob 10. uri, zaključil pa se bo jutri s predavanjem Ignacija J. Fridla Recepcija predsokratskih naukov na Slovenskem, ki ga bo moderiral Janko Lozar. Na sicer mednarodnem simpoziju pa bodo predavali in diskutirali v večini predvsem slovenski filozofi z nekaj predstavniki tudi iz Hrvaške in Srbije.

 

Vroče pa trenutno postaja na srbski kulturni sceni. Asociacija Nezavisne kulturne scene Srbije je pretekli teden začela kampanjo Kultura u protestu, s katero želijo obrniti pozornost na nezamenljiv značaj nevladnega sektorja kulture in umetnosti v Srbiji in bo zajemal dogodke, ki se bodo začeli 10. novembra po vsej državi. Prevpraševali bodo tudi status neodvisnih umetnikov in delavcev v kulturi ter marginalizacijo sodobne umetniške produkcije. Ob koncu preteklega tedna pa je NKSS ponovno poslala odprto pismo, v katerem so obsodili cenzuro dela mlade novosadske umetnice Danijele T. v Kulturnem centru Novega Sada in zahtevajo takojšnje omogočanje svobode umetniškega izražanja, pri čemer se sklicujejo tudi na Ustavo Srbije. Umetniško delo so cenzurirali, pod pretvezo, da želijo zaščititi interes verskih združenj. Ker se je dogodek financiral iz mestnega proračuna, poudarjajo, da je med meščani več različnih veroizpovedi in, da so med njimi tudi ateisti, ki želijo biti enako obravnavani kot vsi meščani Novega Sada.

 

V Slovenski kinoteki se danes začenja tradicionalni Teden japonskega filma, ki bo trajal do 24. oktobra. Predvajanih bo šest filmov v Ljubljani in štirje v Kinu Udarnik v Mariboru. Teden bo v znamenju samurajskega filma oziroma japonskega filma iz petdesetih let preteklega stoletja. Vstop na projekcije je prost. Pri tem pa še dodajamo, da je bil na 29. mednarodnem filmskem festivalu v Varšavi film slovenskega režiserja Marka Šantića Zapelji me, nagrajen s posebno omembo žirije. Gre za prvo mednarodno priznanje za film, ki je na FSF že prejel vesno za najboljšo režijo.

 

Danes pa ne pozabite na Simpozij Vloga Radia Študent v slovenski družbi od leta 1969 do danes. Lahko mu prisluhnete ob 16. uri na naši frekvenci 89,3 MHz ali pa se ga udeležite v živo v šestem nadstropju v bloku številka 14 v Rožni dolini. Seznam udeležencev je že objavljen na Facebook strani dogodka, sestavljen pa je iz zdajšnjih in bivših sodelavcev Radia Študent.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.