vsak dan nekaj novega

Kulturna ali glasbena novica
2. 3. 2015 - 15.10

Pretekli petek smo v kulturnih novicah poročali o odločitvi sestanka programskega sveta časopisa Tribuna o predlogu Ane Pavlič za mesto novega odgovornega urednika. Danes dopoldan je bila kandidatka kljub nasprotovanju sodelavcev in dveh članov sveta tudi imenovana. Pred današnjo sejo je v javnost zjutraj prišla tudi javna izjava sodelavk in sodelavcev časopisa Tribuna, ki je bil hkrati poziv ŠOU, da kandidatke ne potrdi. V njej so kot vzrok pisma zapisali, citiramo: »Menimo, da je odločitev programskega sveta zato povsem neligitimna, saj ni bila le v nasprotju z mnenjem celotnega uredništva, temveč v nasprotju z mnenjem vseh aktivnih sodelavcev Tribune, ob čemer se zastavlja vprašanje, kako si programski svet in kandidatka za urednico predstavljata delovanje medija mimo in proti celotnemu kolektivu sodelavcev.« Konec citata. Spomnimo, da je bil s strani sodelavcev ne le podprt kandidat redni sodelavec Aleš Mendiževec, ampak je bilo izraženo tudi neodobravanje kandidatke Ane Pavlič, ki do sedaj pri Tribuni ni sodelovala.

 

Sodelavci v izjavi dodajajo, da sprememb ne zavračajo, da pa jih skrbi pomanjkanje vizije in preveč splošne ambicije do medija. Prav tako jih skrbi popolno umanjkanje kakršnekoli tematizacije odnosa med ŠOU in Tribuno. Ne strinjajo se tudi z delitvijo uredniških funkcij po novi odgovorni urednici na tri člane: odgovorno urednico, likovnega urednika in spletnega urednika, pri čemer je za te funkcije po njenem predlogu namenjenih več sredstev kot za ostale ustvarjalce Tribune skupaj. Citiramo: »V tej delitvi je tudi jasno implicirano, da bi »odgovorna urednica« sama postala edina instanca, ki bi določala vsebinsko usmeritev Tribune, s čimer bi bila bistveno zmanjšana današnja pluralnost mnenj znotraj uredništva Tribune, ki je do sedaj imelo štiričlansko uredništvo, ki je v dialogu določalo vsebinsko usmeritev posameznih številk časopisa.« Konec citata.

 

Potrditev kandidatke Ane Pavlič po besedah 46 podpisanih Tribuninih sodelavcev, v širšem kontekstu kaže tudi na popolno nerazumevanje vloge avtonomnih in alternativnih medijev kot sta Radio Študent in Tribuna s strani ŠOU. Opozarjajo na vse bolj podjetniško in politikansko delovanje ŠOU v prevladovanju sumljivih podjetniških projektov kot je, citiramo: »novi študentski kampus, v preusmerjanju vedno manjšega študentskega proračuna v privatne projekte, s katerimi se okoriščajo študentski funkcionarji, in najbolj na splošno v vsiljevanju populistične in politično neangažirane študentske kulture, ki se jo povratno razlaga kot nekakšen spontan in avtohton izraz študentskega življa.« Konec citata.

 

 

***

Mirneje bo pogovor potekal v Kinodvoru, kjer bodo zvečer predvajali štiri nove slovenske kratke filme na dogodku pod naslovom: Naši kratki 6. Na kratko nam je film Šampanjski twist predstavila producentka Ida Weiss.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

V prestolnici lahko sicer pogosteje kratke filme enkrat na dva meseca spremljate tudi v Slovenski kinoteki v rubriki društva Kraken, ter v sklopu Animatečnega programa.

 

 

____________________________________________________________________________________________________________________________

 

Povezava do preteklega dogajanja glede imenovanje nove odgovorne urednice Tribune dostopna tu:

http://radiostudent.si/kultura/kulturne-novice/tribuna-s-sporno-novo-odgovorno-urednico

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness