Vse to, na dan žena

Kulturna ali glasbena novica
8. 3. 2013 - 14.10

Dan žena bo postregel z dogodki v okviru festivala Rdeče zore, ki se bo zaključil z nedeljskim sejmom. Ob šestih bo v klubu Tiffany predavanje Sanje M. Bojanić, z naslovom Queerovski pogled na skrb, ob pol osmih bo v Muzeju sodobne umetnosti uprizorjena Soba za ženske KUD-a Transformator, ob osmih bo v Kiberpipi filmski večer, ob devetih pa bo v Stari elektrarni debatni večer o novih frontah feminizma. Gostje bodo dr. Milica Antić Gaber, Nina Hudej, Ana Jereb, dr. Barbara Rajgelj in dr. Alenka Spacal.

 

Dr. Milico Antić-Gaber smo povprašali, kaj meni o tem, da je na čelu slovenske vlade končno ženska. Je to dobrodošlo, ali pa gre morda za gesto s strani političnih elit, ki na ta način želijo utišati feministke in tako zmanjšati legitimnost njihovega delovanja?

//////////////////////////////////////////////////////////////////

Izjava se nahaja v posnetku celotne oddaje.

/////////////////////////////////////////////////////////////////

Dogajanje se bo nato preselilo v Menzo pri koritu, kjer bo ob desetih performans Mojca, ne jezi se, večer oziroma noč pa se bosta nadaljevala z nastopom ženske sekcije Theremidi Orchestra, koncertom graške zasedbe Maneki Nekoč, ob polnoči pa se bodo Dorii Šafik, borki za pravice egiptovskih žensk, poklonile Zadruge Female's'Cream.

 

Ob enajstih bo podeljena tudi nagrada za seksistično izjavo desetletja, Bodeča neža. Konkurenca v rubriki Sramotilni steber, ki se kar šibi pod težo seksističnih opazk, je res velika. Kot primer lahko navedemo izjavo Romana Vodeba: »Rdeča zora, ki te dni poteka v Ljubljani, je še en feministični festival. Na račun takšnih feminističnih subverzij, se še normalne (in naravne) ženske ne obnašajo do svojega praznika z afiniteto. Osmomarčevska apatija je zajela/zadela mnoge ženske, ki v svojem prazniku ne znajo več uživati, se sprostiti, se poveseliti. Že tako so zasičene z moškimi vedenjskimi vzorci, ukvarjajo se s falično kariero – želijo postati uspešne podjetnice; Dan žena pa jim je ukraden.«

 

Mirovni inštitut ob šestih v dvorani M1 Cankarjevega doma organizira forum na temo prihodnosti javnega sektorja. Dediščina nekdanje skupne države, pomešana s skokom v brezno neoliberalne miselnosti, postavlja pod vprašaj že pridobljene univerzalne pravice, kot so dostop do šolstva, zdravstva, kulture, znanosti in socialne ter pravne varnosti. Sedmerica strokovnjakov z omenjenih področij je pripravila krajše analize, ki se posredno ukvarjajo z vprašanjem, ali bomo dediščino pridobljenih pravic sploh lahko prenesli na prihodnje rodove.

 

Po včerajšnji neodzivnosti Zavoda K6/4, ki ni želelo podati izjave o zaprtju za nedoločen čas, je prispel odziv ŠOU v Ljubljani. Pravijo, da druge poti za sanacijo zavoda ne vidijo, in da je začasno zaprtje avtonomna odločitev vodstva Zavoda. Finančna luknja, ki naj bi jo ustvarilo in prikrilo prejšnje vodstvo, naj bi bila večja od predstavljene. V Študentski organizaciji pravijo, da »se zavedajo širšega družbenega in kulturnega pomena zavoda K6/4, predvsem pa kluba K4, in vseh dejavnosti, ki se izvajajo v okviru le-tega«. Upajmo, da se bodo na razpotju med kapitalom in kulturnim kapitalom, odločili za slednjega.

 

Ob osmih se bo s predvajanjem filma Kraljica Versaillesa slovesno zaključil Festival dokumentarnega filma. V filmu pričakujte veliko kiča, zlate barve, razkošja, slabega okusa Američanov in postavljaštva. Po mnenju New York Timesa ta film ni le portret, temveč tudi zrcalo. Kljub umeščenosti v floridski okoliš bi si to delo morali ogledati mnogi impersonatorji Sončnega kralja, ki so jih zaslepila ugodna posojila in jim je mrak na oči potisnila globalna finančna kriza.

 

Na dan žena je bila delavna Nika Mahnič.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness