Vse v isti koš

Kulturna ali glasbena novica
22. 11. 2016 - 15.10

Ne blešči se vse, kar je novo. Danes ob 12. uri se je v prostorih Zavoda Asociacija odvil posvet o prilagajanju predpisov, sprejetih v noveli Zakona o uresničevanju javnega interesa v kulturi, ZUJIK. Problematična sta predvsem zaostrovanje kriterijev za pridobitev statusa samozaposlenega v kulturi in spreminjanje, ukinjanje ter poenotenje določenih poklicev.

 

V ZUJIK-u se na primer ukinja poklic intermedijskega producenta. Status bodo lahko pridobili le še avdiovizualni, glasbeni in uprizoritveni producenti, kar pomeni, da bodo morali intermedijski producenti možnost samozaposlitve iskati drugje. Novela zakona predlaga tudi poenotenje poklicev, kot sta dirigent in zborovodja, v poklic dirigenta. Poklic dramatika, pesnika, pisatelja in esejista se bo poenotil v poklic književnika. Podobno se bo zgodilo še z nekaterimi poklici. Zvišal pa se bo tudi kriterij za pridobitev teh statusev. Prekvalifikacijska doba za poklice, ki bodo ukinjeni, je en mesec.

 

V petek ob dvanajstih pa lahko na naših valovih, oziroma na 89.3 MHz, v oddaji Javno pismo svoj komentar na dogajanje oddate tudi sami.

 

***

Če se želite vsaj za trenutek odmakniti od vseh velikih sprememb, ki se nam obetajo, in ker še vedno velja, da se klin s klinom zbija, vam bomo postregli z novičko o projektu mlade slovenske kulturnice, bolj natančno, likovne umetnice, Petje Kolenko. V prostorih Jalla Jalle na Metelkovi bo namreč do petega decembra na ogled razstava njenih slik.

 

***

V prostorih kulturnega centra Poligon pa vam danes ponujajo malce drugačen, Digitalni obrok. Ob 18.30 bo o Najboljšem hotelu v Evropi predaval Igor Trupina. Gre za hotel City Plaza v središču Aten, ki je danes samoorganiziran skvot, v katerem je streho nad glavo našlo 400 prebežnikov. Trupina bo v predavanju skozi niz fotografij pojasnil, kaj je pravzaprav poslanstvo hotela in kako se aktivneje vključevati v tehnološki razvoj skvotanja. Kakšno je dejansko stanje, nam je povedal kar sam:

*izjava se nahaja v posnetku oddaje

Kakšni pa so bili dejanski nastanki skvota? Ponovno Igor:

*izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

Kulturne novice sva pripravili vajenki Zala in Kaja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness