Vsebina ≡ oblika

Kulturna ali glasbena novica
18. 3. 2019 - 15.10

Melanholična harmonika.

Kopalna sezíja.

Modri bliski.

Čevlji št. 40.

Istra umira.

Morje.

Evropa umira.

Šport, gospodarstvo, politika.

Japonska proti Rusiji.

NOVA KULTURA.

Nova kultura: človečanstvo.

Nova politika: človečanstvo.

Nova umetnost: za človeka.

Evropi prihaja ura smrti.

Mazilite jo s H2SO4.

Ura žalosti.

Zagrinjalo je odstrlo nov svet.

 

Cenjeno poslušalstvo. Na današnji dan beležimo 115 let od rojstva pesnika Srečka Kósovela. Pod vplivi moderne je njegov zgodnji impresionizem obravnaval ponovno združenje človeka z naravo, ki pa v kondiciji modernosti tragično ostaja utopični ideal. Tako imenovani lirik Krasa se je v zadnjih dveh letih življenja prelevil v avantgardista in zagovornika radikalnega konstruktivizma. O Kosovelovi paradigmi nam je podal mnenje Dragan Živadinov, ki v svojem ustvarjanju ohranja trdno vez z zgodovinsko avantgardo:

Izjava

Živadinova smo prav tako povprašali po mnenju, kje in kako je Kosovel prisoten v 21. stoletju:

Izjava

Poleg Festivala dokumentarnega filma ter prihajajočega Festivala žanrskega filma Kurja polt bo od danes do nedelje v Kinodvoru in Slovenski kinoteki v sodelovanju desetih držav potekal 8. Festival frankofonskega filma. Pod njegovim okriljem si lahko ogledate 8 celovečernih in kratkih filmov. Države, ki jim je skupen francoski jezik, s festivalom ob mednarodnem dnevu frankofonije obeležujejo to živo transnacionalno lingvistično skupnost. Soorganizator festivala je kot vsako leto tudi Francoski inštitut v Sloveniji. Zakaj si ob vseh filmskih festivalih, ki pestrijo slovensko kulturno sceno, tudi frankofonski film in filmska skupnost zaslužita posebno pozornost, nam razloži Patricia Košir, sodelavka za avdiovizualne medije pri Francoskem inštitutu:

Izjava

Festival bo danes otvorila projekcija slovenskega filma Ne bom več luzerka Urše Menart s francoskimi podnapisi. V kolikor pa si danes na vsak način želite ogledati film v francoskem jeziku, še vedno lahko v sklopu 21. Festivala dokumentarnega filma v Kosovelovi dvorani ujamete Cesarstvo popolnosti ob 17.00, v  tekmovalnem sklopu pa Pariz je praznik - film v 18. valovih ob 21.00.

Kulturne novice je pripravil vajenec Rok.

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.