Wagnerjevi gradovi, Popovičeve palme

Kulturna ali glasbena novica
14. 1. 2015 - 14.10

Pri Studiu Humanitatis je izšla knjiga Izbranih spisov razvpitega nemškega umetnika, Richarda Wagnerja. Gre za knjigo z izborom temeljnih spisov opernega skladatelja, dramatika, pesnika in gledališkega režiserja. Knjiga vsebuje izbrana dela, kot so Umetnost in revolucija, Umetnina prihodnosti, Sporočilo prijateljem in Judovstvo v glasbi, ki razkrivajo Wagnerjeva razmišljanja o umetnosti, kulturi in družbi. Vsebovano je tudi besedilo Slavoja Žižka z naslovom Brunhildino dejanje, spremno besedo je spisal Gregor Pompe. O Wagnerjevem vplivu, ki sega vse od vpliva na filozofsko misel in do razumevanja umetnosti, smo se pogovarjali z Gregorjem Pompetom.

* Izjava se nahaja v posnetku

Eden najbolj znanih, a tudi zlorabljenih, Wagnerjevih konceptov je definitivno koncept celostne umetnine, gesamtkunstwerk.

* Izjava se nahaja v posnetku

Čeprav se je Wagner v popularno zavest vpisal predvsem kot umetnik in mislec z antisemitsko in nacionalistično konotacijo, Pompe opozarja na Wagnerjevo politično aktualnost, tako rekoč na semena levičarskega in antikapitalističnega diskurza.

* Izjava se nahaja v posnetku

Pompe bo o Wagnerjevih spisih sicer obširneje spregovoril danes ob 17.00 v kavarni ljubljanske Drame, in sicer v pogovoru z Boštjanom Naratom.

 

Spričo dogodkov v zvezi s samovoljnim dekretom župana MOK Borisa Popovića o izgonu društva DZPN in njegovega predsednika Marka Breclja iz prostorov koprskega MKSMC, pa se je ob 12.00 v Kopru zgodila performirana novinarska konferenca Zlata doba. Iz Kopra se javlja naš poročevalec Luka Bevk.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.