Z glavo skozi zid

Kulturna ali glasbena novica
30. 6. 2022 - 15.10

Cenjeno poslušalstvo, pozdravljeni v današnjih Kulturnih novicah. V sklopu Ljubljana Street Art Festivala smo bili včeraj zvečer lahko priča otvoritvi »site-specific« performativne poslikave Danila Milovanovića. Ta je v zid ob makadamskem parkirišču Zdravstvenega doma Metelkova izklesal napis »z glavo skozi zid«. Intervencijo razloži Milovanović.

Izjava

Za tehniko klesanja stene se je odločil zaradi vzporednice med posegom v material in posegi mestne politike v avtonomne prostore in delovanje samoniklih subkultur. Simbolen pomen pa ima tudi stena, v katero je napis vklesan, saj je to tako imenovani »hall of fame« grafitarske subkulture, na katerem se plasti tridesetletna tradicija urbane umetnosti.

Poslikava tako komentira proces gentrifikacije in nenehno poseganje mestnih oblasti v prostore alternativne kulture. Specifično pa naslavlja načrte Mestne občine Ljubljana za košarkarsko igrišče in makadamsko parkirišče ob Metelkovi.

Izjava

Pomembnost uličnih poslikav Milovanović vidi v spodbujanju javnega diskurza o tematikah, ki zadevajo lokalno prebivalstvo. Tudi Street Art Festival, ki se letos odvija že četrtič, s programom usmerja pozornost na ulično umetnost kot pomembnega elementa v delovanju lokalnih skupnosti. V zadnjih letih je takšen izraz slehernika delno nadomestil internet, na katerem lahko vsakdo izrazi lastno mnenje, priznava Milovanović, a je prednost grafitov v lokacijski in kontekstualni relevantnosti. Grafit mimoidoče nagovarja med vsakodnevnimi opravki ter jih morda ujame nepripravljene. Umetnik izpostavi tudi vlogo ulične umetnosti v obdobjih družbene krize.

Izjava

Ulica kot javni prostor, kjer se grafitarska umetnost udejanja, pa nenehno stopa v dialog z mestno oblastjo in ji je prepuščena na milost in nemilost. Po mestni politiki do grafitov smo povprašali tudi MOL, a do etriranja oddaje žal nismo dobili odgovora. Z druge strani tega dialoga nam Milovanović pojasni, da so lokalni ulični umetniki deležni predvsem nerazumevanja, prostor pa se najde za mednarodno bolj uveljavljene umetnike.

Izjava

Grafitiranje in ulične poslikave že zaradi same oblike in konteksta vstopajo v domeno javnega diskurza in naslavljajo pogosto zanemarjene tematike lokalnih skupnosti. V primeru včerajšnje intervencije Danila Milovanovića je to počasno poseganje po avtonomnih prostorih in skupnostih, ki jo vrši MOL in smo ji priča že zadnjih nekaj let. Žal pa prizadevanja lokalnega prebivalstva pogosto naletijo na gluha ušesa mestne oblasti. Kot je razvidno iz primera, ki nam ga je podal Milovanović, ta oblast živost, ki jo ponuja lokalno prebivalstvo mesta, pogosto zanemarja.

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.