Za nevladni sektor neprimerna rešitev

Kulturna ali glasbena novica
25. 4. 2018 - 15.15

Za nevladni sektor neprimerna rešitev! Društvo Asociacija je spisalo komentar na javni poziv ministrstva za kulturo; pol milijona evrov, ki ga je takratni premier namenil za rešitev nevladnega sektorja v kulturi, so pristojni preusmerili v povsem druge namene.

Gre za Javni poziv za izbor javnih kulturnih projektov mednarodnega sodelovanja na področju umetnosti. Po prvotnem planu - težkem 520.000 evrov okvirno razpoložljivih sredstev - naj bi ministrstvo programsko podprlo mednarodno prepoznavne nevladne organizacije na javnem razpisu z jasnimi kriteriji in strokovno presojo kvalitete prijav.

Podrobnejši vpogled v dokumentacijo žal razkriva očitne nekonsistentnosti in vrsto nelogičnih zahtev. Za razjasnitev ponavljajoče problematike na področju financiranja nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi smo zato poklicali Tjašo Pureber, vršilko dolžnosti strokovne vodje Asociacije.

Izjava:

S takšnim pozivom, ki sredstva razpršuje, hkrati pa postavlja pogoje, ki niso relevantni za večino ustvarjalcev, ki sredstva potrebujejo, ministrstvo za kulturo ne rešuje akutne situacije, v kateri se je zaradi večletne degradacije področja znašla neodvisna scena v umetnosti in kulturi.

Izjava:

Kako izboljšati zdajšnje družbeno in ekonomsko delovanje, pa se sprašuje tudi študentska Iskra in Sindikat Mladi plus na Iskrinem okoljskem seminarju številka 3. Na okrogli mizi, naslovljeni Za revne in delavce prijazen promet, bodo gostje Matjaž Uršič, profesor sociologije na Fakulteti za družbene vede, dr. Aidan Cerar, predstavnik Inštituta za politike prostora, in Tadej Kern, član študentskega društva Iskra, podali svoje mnenje o problemih prometa v mestih na splošno, o vplivih prometa na okolje in zdravje ljudi.

Nadalje bo govora o disproporcionalni škodi, ki jo občutijo marginalizirane in deprivilegirane skupine, ko se stopnja onesnaženosti v okolju zvišuje. Sledila bo diskusija o načinih urejanja izpostavljenih problemov s primeri iz Slovenije in tujine, za konec pa sledi še premislek o možnosti ustvarjanja zelenih delovnih mest, ki jih lahko povzroči prehod na bolj trajnostno mobilnost.

Dogodek bo potekal danes ob 19. uri na Filozofski fakulteti v predavalnici 4.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness