Za temo

Kulturna ali glasbena novica
tema
18. 6. 2015 - 15.15

Valovanje. Če ga malo raztegneš, dobiš nekaj, in če ga skrčiš, dobiš nekaj drugega. Zvok in svetloba sta tako oba zgolj valovanji, ki ju zaznavamo z drugačnimi čutili, njuno kombinacijo pa bosta v današnji predstavi Svetlobni soli, ki bo uprizorjena ob 21. uri v Stari mestni elektrarni, raziskovala Ula Sickle in Yann Leguay. Gre za tri v osnovi ločene sole, kjer bo poudarek sicer resda na svetlobi, a bo zvok prav tako pomemben element, več pa nam bo o dopolnjevanju valovanja povedala Ula Sickle:

* Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

Svetloba je že od antičnih časov predstavljala velik konceptualni zalogaj in pogosto je bila razumljena predvsem kot medij, torej tisti pasivni element, ki omogoča nadaljnjo aktivnost. Današnja predstava na nek način razpira tudi ta problem in skuša poiskati svetlobi bolj aktivno vlogo:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

Svetloba pa je tudi izraz, ki pogosto opisuje posameznika, žar njegove prezentnosti in osebnostno moč. Alma Karlin, slovenska pisateljica, ki v zadnjih letih vse močneje stopa v domačo zavest, čeprav večinoma ne zaseda posebnega mesta prepoznavnosti, pa je s svojo svetlostjo vplivala na nastanek gledališko-plesne predstave Alma.Sama., ki bo danes ob 20. uri premierno uprizorjena v Cankarjevem domu. Predstava je nastala v produkciji Hiše kulture Celje, temeljni navdih pa ni črpan toliko iz faktičnega življenja, pač pa eksistencialnih vzgibov osrednje figure. Več nam bo povedala ena od plesalk, Mojca Majcen:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.