Zdaj vidite, zakaj potrebujemo šotor?

Kulturna ali glasbena novica
11. 5. 2022 - 15.10

V tokratnih Kulturnih novicah se odpravljamo na že poznani teren. Naši redni poslušalci ste verjetno že seznanjeni načrtom društva MismoNismo za nakup cirkuškega šotora, o katerem smo v preteklosti že poročali. V sklopu zbiranja sredstev se je prejšnji teden v klubu Gromka na Metelkovi odvil Cirkus kabare z naslovom Nakupsezbral Nakupnabral (šotor benefit). Natančnemu popisu vsega, kar zahtevata nakup in postavitev cirkuškega šotora, lahko prisluhnete v marčevski epizodi oddaje Jutranji padec, za lažjo predstavo pa povzemamo nekaj številk. Cirkuški šotor stane približno dvaindvajset tisoč evrov, vsa potrebna oprema, od kuhinje do voznega parka, pa ceno poviša do petintrideset tisoč evrov ali več. To je tudi vsota, ki si jo želi MismoNismo skupaj z združenjem za cirkuško pedagogiko Cirkokrog zbrati v roku treh let. Z zbiranjem so začeli lani.

Pred dogodkom smo se pogovarjali z Evo Zibler in Tjažem Juvanom, članoma kolektiva MismoNismo. Zakaj so se odločili za tovrsten način zbiranja denarja in kaj si lahko obetamo v prihodnje, predstavi Zibler.

izjava

Juvan pa predstavi še kratkoročne plane.

izjava

Dvodelni program četrtkovega dogodka je sestavljalo dvajset točk, ki so jih zbrali z javnim pozivom za sodelovanje na odprtem odru. Med nastopajočimi so bili številni performerji, ki so sodelovali tudi v organizacijski ekipi, umetniki, ki delujejo na Metelkovi, nekateri sodelujoči pa so svoje cirkuške veščine pokazali prvič. Organizatorji so bili nad odzivom presenečeni.

izjava

Pred nastopom smo ujeli tudi nastopajoči, ki sta nastopili prvi. Z mačjimi brki na obrazu sta nam povedali, zakaj sta se odločili sodelovati.

izjava

Pred Gromko je bilo živahno že dolgo, preden se je odprti oder sploh začel. Poleg nastopajočih so se zbrali tudi drugi podporniki, ki so pomagali pri peki kokic, zvijanju škrniclov za kokice, tehnični pomoči in pripravi prostora. Kot povesta organizatorja, je dogodek nastal s sodelovanjem več organizacij, poleg MismoNismo tudi Cirkokroga, Kluba Gromke in drugih zunanjih sodelavcev. Vsi pa so bili tu prostovoljno. Soodvisnost delovanja na majhni sceni in neodvisnosti, ki si jo želijo zagotoviti z nakupom šotora brez velikih sponzorjev, predstavita sogovornika.

izjava

A nezanemarljiv ni bil le odziv ustvarjalcev, temveč tudi odziv publike. Sedišč je zmanjkalo takoj, tako da smo se vsi, željni cirkuškega kaosa, stiskali po vseh kotih kluba. Sledile so točke, ki so zajemale vse od mačjega prepira do izkušenih akrobatov in anarhičnih pevskih točk. Pri točki kolektiva MismoNismo Čik na eks pa je postalo jasno, kako zelo je šotor nujen za kvalitetno ustvarjanje. Pri metanju predmetov v zrak in žongliranju je bilo najbolj presenetljivo, da so se vsakič uspeli izogniti nizkemu stropu kluba. Nič manj cirkuško navdihujoče ni bilo niti pobiranje denarnih prispevkov po koncu šova, ko so tesno zviti bankovci drseli po žrelu sesalca in se zatikali v njem.

sesalec

Podporo cirkuški umetnosti in nakupu šotora je s svojim nastopom izrazila tudi pevka Josipa Lisac. Izpostavila je pomen, ki ga ima regionalno povezovanje, in dodala.

izjava

S tako podporo se ni bati, da MismoNismo ne bi uspeli zbrati zadostnih sredstev za šotor in si tako končno pridobiti primernega prostora, kjer bi lahko organizirali odprte odre, celovečerne predstave, delavnice in razstave. Cirkuško domovanje pa bi jim omogočilo tudi potovanje po večjih in manjših slovenskih krajih ali celo skok čez mejo.

 

Kulturne novice je pripravila Iva.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.