Zemlja brez ljudi, nato šele Zemlja brez Roga

Kulturna ali glasbena novica
9. 6. 2016 - 15.10

Na Veneri je na neki način dan daljši od leta. Stopinje astronavtov bodo na luni ostale za vedno, ker tam ni vetra, da bi jih odpihnil. V vesolju lahko jočeš, ampak solze ne morejo pasti.

To ni srednješolski poskus poezije, temveč naštevanje naključnih dejstev o vesolju. Dejstev, ki nam ponazarjajo neskončno čudnost našega vesolja in neskončno nenavadnost Zemlji drugačnih planetov.

Ne pozabimo pa niti na naš planet, na katerega smo nekateri morda že navajeni, a ni zato nič manj poseben. Konec koncev je Zemlja edini planet, ki ni imenovan po antičnem bogu, pa seveda edini, ki nosi življenje, ki nosi onesnaženje, opustošenje, edini, ki nosi smrt.

Kakšna bi bila Zemlja, če se ne bi šibila pod težo vsega tega, če ne bi nosila ljudi, to se sprašuje razgiban dogodek Zemlja brez ljudi, ki bo od danes do nedelje potekal v Galeriji Kapelica. Mednarodni znanstveniki in umetniki bodo v sklopu dogodka skozi simpozij, razstave in delavnice skušali pojasniti omejitve zemeljskega življenja v poznem kapitalizmu in se morda vprašali, kakšne so vesoljske alternative. Več o rdeči niti dogodka pa programski vodja Kapelice Jurij Krpan:

*Izjava

Dogodek bo soustvarila cela vrsta zanimivih znanstvenikov in umetnikov, o tem, katere vse eminence svetovnega raziskovanja vesolja bodo prisotne, pa še enkrat Krpan:

*Izjava

Ampak, ali bi bilo življenje na Zemlji boljše, če tu ne bi bilo onih? Onih, ki kratijo naš mir, ki prihajajo od drugje in vdirajo v našo skupnost? Ne govorim o Vesoljcih, temveč o bitjih, ki zadnje čase našo skupnost strašijo in nervirajo še precej bolj.

Ekvilib inštitut najavlja gledališko predstavo, ki jo ustvarjajo mladi gledališki ustvarjalci v režiji Žige Divjaka in se imenuje kar »Oni«. Predstava, ki se na samosvoj način loteva sodobne ksenofobije in nestrpnosti, bo premiero doživela danes ob 20. uri v Mini teatru. Več o poanti predstave in o tem, kdo je naš pravi sovražnik, pa režiser Žiga Divjak:

*Izjava

Predstava je torej ena tistih, ki gledališču primešajo še košček raziskovalnega novinarstva, o tem primeru združevanja pa še enkrat Divjak:

*Izjava

Za nekatere bi bil svet lepši gotovo tudi brez Tovarne Rog oziroma brez njenih skvoterjev, ostali pa si lahko v sklopu tovarniškega ad-hoc programa danes ob 21. uri ogledamo otvoritev razstave DSU. DSU pomeni »decentralizacija sodobnih umetnosti«, kar že ponazarja politiko razstave, ki vključuje zelo veliko in heterogeno skupino umetnikov, med temi pa so tudi Rogovci. S tem želijo pokazati tudi vrednost tiste sodobne umetnosti, ki deluje onkraj institucionalnega in se umika gentrifikaciji. Tako lahko z obiskom razstave hkrati podpremo tudi Rogovce in skupaj pokažemo, da novega centra sodobnih umetnosti ne potrebujemo, ker zdajšnji pač deluje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness