Zinimo eno o zinih

Kulturna ali glasbena novica
2. 12. 2021 - 15.10

Pred kratkim je v okviru transfeminističnega zavoda TransAkcija v sodelovanju z Dobro Vago nastal prvi Nebinarni zine, ki ga je oblikoval Nuka Horvat. Horvat poudarja, da je scena zinov v Sloveniji v zadnjih letih močna. S pomočjo zavoda so izdali že tri zgibanke, katerih vsebina se dotika različnih kvirovskih vprašanj, zlasti v našem prostoru. O obravnavanih tematikah v Nebinarnem zinu, Horvat pove naslednje:

Izjava

Zini so svojo popularnost doživljali ciklično s prihodi novih subkulturnih gibanj. Z nastopom nove tehnologije so se bili primorani preoblikovati. Prilagodili so se do te mere, da ponovno postajajo popularna oblika sporočanja idej in oblikovanja. Danes se ponovno vračajo v galerijske prostore in postajajo skupni jezik projektov, ki si prizadevajo za ustvarjanje novih socialnih mrež. Pobudo za ponovno ustvarjanje zinov so pokazali zlasti v razstavnem in projektnem prostoru Dobra Vaga. Ob sodelovanju z najrazličnejšimi ustvarjalci pripravljajo sklop projektov Zine Vitrine. Več o zinih v Dobri Vagi nam je povedala kuratorka Ema Kobal:

Izjava

Zine, okrajšava besede fanzine, kot nekakšna različica revije omogoča hitro in enostavno oblikovanje. Kot nekakšna alternativa mainstream medijem je postala priljubljena v 60-ih letih prejšnjega stoletja. Do danes jo je posvojilo mnogo umetnikov in družbenih skupin, ki so ji dodali svojevrstno obliko. Aktualnost tovrstne zgibanke se skriva v njeni preprosti zasnovi in možnosti eksperimentiranja z različnimi likovnimi mediji ter formati. Njihovo oblikovanje temelji na tehniki do-it-yourself, ki preseka s tradicionalnimi zapovedmi oblikovalskega kanona in institucijami, ki zapovedi generirajo. O  tehniki oblikovanja zina Kobal dodaja naslednje:

Izjava

Zini imajo pogosto vlogo komunikacijskega sredstva med ustvarjalcem in bralci njegovih del, zlasti v kontekstu širitve idej določenih kulturnih tokov ali družbeno marginaliziranih skupin. Naloga teh individualnih medijev je problematiziranje pozicije gibanja ali skupin, ki jih zastopajo v širši družbi. Sporočilnost zinov pa izvira tudi iz oblikovalne estetike in uporabljenih tehnik. V Nebinarnem zinu so Nuka Horvat in ostali udeleženci strani zapolnili s fotografijami, stripi, zapisi in barvitimi ilustracijami. S Horvatom smo spregovorili tudi o procesu oblikovanja.

Izjava

Zini pa niso omejeni zgolj na papirnato obliko. V zadnjih letih se njihovi ustvarjalci radi poslužujejo hibridne oblike, pri čemer je papirnat zine posredovan tudi v spletni različici. Naloga zinov ostaja opozarjanje na družbene problematike in povezovanje posameznikov, ki danes v veliki meri poteka na spletu. Tako oblikovalci kot publika pa se še vedno zanimajo za prvotno obliko zinov, zagotavljajo v Dobri Vagi. Ob projektu Zine Vitrine in samostojnih umetniških razstavah zinov v prihodnjem tednu organizirajo tudi delavnico izdelave papirnatih zinov z naslovom Zin kot zbirka.

 

Kulturno novico je pripravila vajenka Tia.

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.