Življenje Tuste

Kulturna ali glasbena novica
17. 2. 2020 - 15.10

Pozdravljeni v ponedeljkovih kulturnih novicah. Minuli petek je Vlada Republike Slovenije najavila, da je Centru za svetovno dediščino v Parizu 29. januarja 2020 predala nominacijo za vpis stavbnih in urbanističnih del Jožeta Plečnika na Unescov seznam. Projekt nosi naslov Brezčasna, humanistična arhitektura Jožeta Plečnika. Poudarki nominacije naj bi se bolj kot na posamične arhitekturne vložke osredotočali na širše prostorske ureditve, podvržene sodobnim vrednotenjem prostora. Ministrstvo za Kulturo tokratno postavitev prestolnice na piedestal utemeljuje z besedami, da naj bi bila Ljubljana “fenomen, ki se razlikuje od primerljivih urbanih celot.” S predajo nominacije je Ljubljana tudi formalno uvrščena v evalvacijski cikel 2020-2021. 

Premikamo se proti galeriji DobraVaga, kjer bo v programskem sklopu Zine Vitrine ob 19.00 otvorjena razstava umetnice Rebeke Lukošus. Avtorica, rojena v Latviji, kjer je tudi dokončala študij vizualnih umetnosti, je sodelovala že v več razstavah po Evropi. Striparski zin, naslovljen Počasi, naj bi z živimi barvami sprva deloval vedro, njegova zgodba pa je v resnici umirjena. Več o zasnovi zina pove avtorica Lukošus:

Izjava

Več o procesu izdelave je osvetlila avtorica:

Izjava

Na drugi strani prelepe prestolnice bo v Slovenski kinoteki ob 19.00 premiera glasbenega dokumentarca z naslovom Tusta v režiji Andreja Korovljeva. Gre za film, posvečen preminulemu pevcu puljske punk skupine KUD idijoti Branku Črnacu - Tusti. Več o filmu nam zaupa urednik filmskega programa v kinoteki Igor Prassel:

Izjava

Zaključujemo z novico o novi nagradi kontroverznega avstrijskega dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Peter Handke je postal tarča številnih kritik, predvsem na račun svoje naklonjenosti režimu Slobodana Miloševića v času vojne v Jugoslaviji. Zaradi tega so med podelitvijo potekali številni protesti, v Sarajevu pa je postal persona non grata. Na drugi strani ga je srbski predsednik Aleksandar Vučić v soboto odlikoval z državno nagrado Karađorđeva zvezda za “izjemen prispevek k predstavljanju Srbije v polju kulture”. Za komentar smo prosili našega sodelavca Simona Smoleta.

Izjava

Smole nam še poda mnenje, katera nagrada - Nobelova ali Karađorđeva - je Handkeju ljubša.

Izjava

Kulturne novice je pripravil vajenec Tadej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.