Zvočni performans v cirkulaciji

Kulturna ali glasbena novica
29. 1. 2018 - 15.30

Vsi ljubitelji dobrih začetkov tedna ste prišli na svoj račun. V sklopu festivala Lezbična četrt je danes na sporedu Zvočni performans skupine Alte Lezbiše Kunst, ki je nastal v koprodukciji s Cirkulacijo2. “30 let kontra”, kot se glasi slogan lezbične četrti, lahko povežemo s telesom in posledicami njegove zgodovinske nadvlade.

Še posebej v feminističnih študijah je žensko telo osrednja tema političnosti, tem smernicam pa sledijo tudi ustvarjalci performansa, ki poskušajo ujetost telesa subvertirati. Telo kot ogrodje analognega stroja, ki proizvaja digitalizirani zvok, je začetek procesa subverzije sakralnega objekta. Performans črpa inspiracijo pri glasbenih umetnicah, ki so elektronsko glasbo prvenstveno izrabljale v politične namene ali pa je bila ta že avtomatično povezana s političnim. Zvočni performans išče način, kako komunicirati s svojo lastno zgodovino in jo uprizoriti kot ponovitev, ki to ni.

Za opis novonastalega kolektiva Alte Lezbiše Kunst pa smo povprašali soavtorico, DJ-ko in študentko sociologije kulture Evo Matjašič:

Izjava:

Kako pa ste prišli do ideje ustvarjanja novih performansov?

Izjava:

Kakšno glasbo lahko pričakujemo od vas?

Izjava:

Bi lahko še malo nadaljevali?

Izjava:

Zvočni performans kolektiva Alte Lezbiše Kunst bo danes ob 20. uri v Cirkulaciji2.

Za bolj običajen ponedeljek pa je poskrbelo ministrstvo za kulturo, ki je nevladnim organizacijam onemogočilo prijavo na nove razpise.

Kot to zapišejo v Društvu Asociacija: “Ob objavi javnega razpisa ministrstva za kulturo Podpora novim kariernim perspektivam v obdobju 2018-2021 nas je presenetilo dejstvo, da razpis ne vključuje možnosti prijave tudi za nevladne organizacije, kar ni ne nujno in vsekakor ne dobrodošlo za sektor, ki mu ministrstvo nenehno odvzema razpoložljiva sredstva. Zato smo na ministrstvo za kulturo naslovili javno pismo, kjer jih v luči nedavnih dogodkov pozivamo k pripravi celostne strategije razvoja zaposlovanja znotraj nevladnega sektorja v kulturi.” Za več informacij o razpisu pa obiščite njihovo stran.

http://www.asociacija.si/si/2018/01/25/ministrstvo-izloca-nvo-na-novih-r...

Kulturne novice je pripravil vajenec Maks.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

utopija.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.